Népszámlálás: csúnyán elbuktak az egyházak, ez a Fidesz kudarca

Népszámlálás: elbuktak az egyházak.

Az elmúlt év novemberi népszámlálás érzékeny adatiból készült statisztika alapján elkészült a magyarok felekezeti hovatartozására vonatkozó elemzés.

A HVG információi szerint ezek adatai azt mutatják, hogy Magyarországon először a népszámlálások történetében a vallási közösségek tagjai kisebbségbe kerültek.

Mindegyik felekezet csökkentette tagságát, és tovább nőtt azoknak a száma, akik nem válaszoltak a kérdésre, ami már az előző népszámláláson is egy számottevő, közel hárommilliós csoportot alkotott.

A Népszámlálás szerint sem vagyunk keresztény ország

Bár pontos adatok még nem állnak rendelkezésre, mivel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egyelőre nem tette közzé ezeket. Feltehetően azért, hogy ne lehessenek elhamarkodott következtetések az egyházak tagságának változására vonatkozóan. Különösen az elmúlt évtizedben, amikor anyagi támogatást kaptak a kormánytól, ez kínos lenne nekik.

Ugyanakkor jóindulatú egyházi belső figyelmeztetések is terjedtek arról, hogy a „politikai kereszténység” inkább vitt, mint hozott a közösségek számára. Ezeket az érintettek, immár adatokkal is alátámasztva, láthatóan figyelmen kívül hagyták.

Az adatok nyilvánosság előli visszatartása politikailag is érdekes, mivel a HVG információi szerint az érintett nagy egyházak a KSH-tól kaptak külön tájékoztatást a napokban, hogy felkészülhessenek. Ez lehetőséget biztosított számukra az adatok mélyebb megértésére és az esetleges okok kommunikálására.

Valószínű, hogy ebben a „kármentésben” nem csak a KSH játszik szerepet, hanem a kormánypropaganda is részt vesz, hogy feloldja azt az ellentmondást, amely szerint hogyan lehetne egy olyan országot, amely az elmúlt években távolodott vallási gyökereitől, még mindig keresztény országnak és Európa ideológiai védőbástyájának nevezni.

A válasz: természetesen sehogy. Éppen ezért kéretik nem a nyakunkba önteni az egyházi palást mögé bújó uszítást törvényekkel, az iskolákba belopózó butítással, könyv-fóliázással!

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...