Magyar állampolgárságokat vont vissza Novák Katalin

Novák Katalin államfő a képen.

Magyar állampolgárságokat vont vissza Novák Katalin. Három „jogszabályok megszegésével szerzett” magyar állampolgárságot vont vissza a köztársasági elnök.

Négyen veszítették el a napokban magyar állampolgárságukat – erről jelentek meg Novák Katalin köztársasági elnöki határozatai a Magyar Közlönyben. A négy személy közül az egyik Ukrajnában, a kárpátaljai Munkácson született, másik a szintén kárpátaljai Taracközön, a harmadik is kárpátaljai, Mezőkaszonyból. A negyedik az Ukrajnától orosz nyomásra „népszavazással” függetlenedett Luhanszki Népköztársaság területén, Luhanszkban született.

Mindegyikük esetében azonos a magyar állampolgárság visszavonásának indoka. Az állampolgársági törvény hivatkozott paragrafusa szerint “a magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg”. A négyből három esetben Novák Katalin határozata külön jelzi is, hogy a visszavonásra amiatt volt szükség, mert az illető a magyar állampolgárságát a “jogszabályok megszegésével szerezte”.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...