Friss időjárás: nagyon elromlik az idő hétvégére

Friss időjárás: nagyon elromlik az idő hétvégére

Friss időjárás: nagyon elromlik az idő hétvégére. Érdemes áttenni a szabadtéri programokat a hétvégén, készüljünk fel az esőzésekre.

Rekordokat döntött eddig a szeptemberi meleg, hétvégén azonban kiadós eső érkezhet az előrejelzés szerint.

Melegből nincs hiány, csapadékból igen. Szeptemberben és az elmúlt egy hónapban időnként záporok, zivatarok adtak a növények, termőföldek számára kisebb területre korlátozva említésre méltó csapadékot. Ezek főleg az északnyugati, északkeleti tájakat érintették az elmúlt fél – egy hónapban.

A felső talajréteget átnedvesítették, de a mélyebb rétegek az ország túlnyomó részén kritikusan szárazak, 20-70 milliméter hiányt mutatnak, írja tanulmányában az Országos Meteorológiai Szolgálat. A már beérett kukorica, és napraforgó aratásához tökéletes lenne a száraz, meleg idő, a csírázás, kelés állapotában  lévő káposztarepce viszont szomjazik.

Jó hír számára, hogy a csekély csapadékos és az ilyenkor megszokottnál 4-5 fokkal melegebb napok után hétvégén nagy területet érint kiadós eső, zápor, ami helyenként a teljes hiányt pótolhatja.

Mediterrán ciklon jön: figyelmeztet a Meteorológiai Szolgálat

Hullámzó frontálzóna érkezik + mediterrán ciklon képződik – írja közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az időjósok komoly esőzésekre figyelmeztetnek.

Ha a hétvégére lett beidőzítve a szüret, akkor mindenképpen keressétek elő a gumicsizmát, mert helyenként kiadósabb mennyiségű csapadék várható – írják.

„Az időjárási helyzetet tekintve jelenleg a Brit-szigetek felett örvénylő markáns ciklon előoldali áramlási rendszerében helyezkedik el a Kárpát-medence. Péntektől ez megváltozik, ugyanis egy hullámzó frontálzóna éri el térségünket nyugatról, amelynek hatására csapadékosabbra fordul időjárásunk. A frontrendszer déli részén pedig egy mediterrán ciklon is képződhet, amely még jócskán beleszólhat a hétvége időjárásába. A záporok, zivatarok mellett tartós, helyenként kiadós mennyiségű csapadékra is van esély.

Érdemes tehát áttenni a szabadtéri programokat a hétvégén. Amennyiben ez nem lehetséges, készüljünk fel az esőzésekre!


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...