A nyugdíjasokat figyelmezteti a szakértő: pénzügyi gondok jönnek

Decemberi nyugdíj: átverik a nyugdíjasokat.

A nyugdíjasokat figyelmezteti a szakértő az Infostart-on. A nyugdíjak várható elértéktelenedése továbbra is problémát jelent, és az infláció csökkenése ellenére a jövőben is nőhet a különbség a nyugdíjak és a nettó keresetek között.

A szakértő szerint az idén várható éves nyugdíjas infláció magasabb lehet az általános inflációnál. Az elemzők különböző mértékű korrekcióra számítanak, ami az állami költségvetést is érinti.

Miként érinti ez a nyugdíjasokat?

A novemberi nyugdíjkorrekció és a januári nyugdíjemelés nem feltétlenül képes megakadályozni ezt a tendenciát. Az átlag nyugdíjasoknak 11 havi pótlólagos emelés járhat, valamint novemberben egy egyszeri juttatásban is részesülhetnek. Az emelés mértéke a novemberi kiegészítő nyugdíjemeléstől függ, és jelentős plusz kiadást okozhat a költségvetésnek.

Az átlagnyugdíj emelkedése szintén a korrekció mértékétől függ, és azok, akik alacsonyabb összegű nyugdíjat kapnak, kevesebbet profitálhatnak a pótlólagos emelésből. Éppen ezért méltányos nyugdíjemelési rendszer kiépítésére lenne szükség, de azt az Orbán-kormánytól hiába várjuk.

Az inflációhoz kötött nyugdíjemelési gyakorlat számos kihívást rejt, és a nyugdíjasoknak kell a kockázatot viselniük. A szakértő szerint a jelenlegi rendszer elsősorban az állam érdekeit szolgálja. (A nyugdíjasokat most sem segíti a kormány.)

Az inflációs emelés és a nyugdíjemelések közötti különbségeket megoldani csak akkor lehet, ha az emelési eljárást átgondolják és reformálják. Ehhez pedig egészen új szemléletre, no meg persze kormányváltásra van szükség. Addig is a családjuk vagy a jószerencse segítheti a nyugdíjasokat.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...