Kiadták a figyelmeztetést: durva időjárás vár ránk

Kiadták a figyelmeztetést: durva időjárás vár ránk

Kiadták a figyelmeztetést: durva időjárás vár ránk.

Jön a hétvége, és ezzel együtt érkezik a hullámzó frontrendszer is több helyen kiadós csapadékkal, keleten heves zivatarra is jó esély adódik szombaton.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése:

„Útnak indulás előtt mindenképp érdemes csekkolni a veszélyjelzést (https://met.hu/idojaras/veszelyjelzes/), és a radart is érdemes figyelni (https://met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/)

 A főbb információk a veszélyjelzésből:

PÉNTEK ESTE, ÉJSZAKA

késő du, estefelé előbb a Dunántúl északnyugati felén, éjjel már a középső tájakon is kialakulhatnak zivatarok (reggelig a Tiszántúlon a legkisebb eséllyel), amelyeket viharos széllökés (60-80 km/h), jégeső (jellemzően 1-2 cm) és felhőszakadás (20-40, néhol > 40 mm) kísérhet. 

Egy-egy heves zivatar is lehet 80 km/h feletti szélrohammal és nagyobb méretű (> 2 cm) jéggel.

SZOMBAT NAPKÖZBEN, ESTE 

 Szombaton elsősorban a Dunától keletre és a Dunántúl délkeleti részén alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez felhőszakadás (ált. 25-50, néhol > 50 mm), viharos széllökés (60-85 km/h), és jégeső (1-3 cm) társulhat. 

Heves zivatar is valószínű, amelyet károkozó szélroham (> 90 km/h) és nagyméretű jég ( > 3-4 cm) kísérhet. 

 Szombat napközben, este gyors mozgású zivatarrendszerek is létrejöhetnek, amelyek nagyobb területen okozhatnak károkozó szélrohamokat. 

 Az időjárási helyzet függvényében szombaton (főként napközben, este) a piros fokozatú riasztás is kiadásra kerülhet!

KIADÓS CSAPADÉK 

A Dunántúlon (és kisebb eséllyel a Duna vonalának tágabb térségében területi átlagban is nagy mennyiségű csapadékra van kilátás. A legtöbb eső várhatóan egy délnyugat-északkelet tengely mentén jön létre, a tengely pontos helyzete azonban jelentős bizonytalansággal terhelt (mind északnyugat, mind délkelet felé elmozdulhat). Az említett területen a lehulló csapadék mennyisége szombaton általában 15 és 45 mm közé becsülhető, de lokálisan ennél jóval több (akár > 60-70 mm) is hullhat.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...