Professzionális zajvédelem a munkahelyeken

Ipari környezetben, repülőtereken, egyéb zajos munkahelyeken szükség van a munkavállalók hallásának védelmére, a robaj lehető legteljesebb kizárására az egészségük megőrzése érdekében.

 

Az állandó és erős zaj nemcsak az egyik legfőbb érzékszervünket teheti tönkre, de a háttérzajok a munkavégzéshez szükséges kommunikációt is nehezítik. Ha a zajnak való kitettség másképp nem csökkenthető, a hallásvédelem eszközeit kell alkalmazni. Hogyan választhatók ki a megfelelő eszközök? Tartson velünk, cikkünkből megtudhatja!

 

Egészséges és káros zajszint

 

A magas, 85 dB feletti zaj visszafordíthatatlan halláskárosodást okoz, így a munkahelyeken mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a határérték alá csökkentsük, minél rövidebb időre korlátozzuk. Amennyiben a munkakörülmények változtatásával nem oldható meg, hallásvédő eszközöket kell adni az érintetteknek. Az Épkézláb Munkaruha fültokjai és füldugói között valamennyi kategóriájú, a törvény által előírt védőeszközt megtalálja.

 

A légkalapács vagy a láncfűrész, illetve az ipari gépek, járművek zajterhelése a 100 dB-t is meghaladja, ami már kellemetlen a fülnek, de a 120 dB már fájdalommal jár. Nem mindegy azonban, hogy mennyi ideig éri az expozíció a fület, hiszen minél hosszabban, annál károsabb. Ilyen esetekben hallásvédő eszközök viselése ajánlott, illetve a munkahelyeken a törvényi előírások alapján kötelező. 

 

A zajvédelem eszközei

 

A nagy zajjal járó munkahelyeken lehetőség szerint zajcsökkentésre kell törekedni, de ha ez nem lehetséges, akkor a munkavállalókat egyéni védőeszközökkel kell ellátni az egészségük megóvása érdekében. A halláskárosodás végleges és visszafordíthatatlan, így nem lehet eléggé hangsúlyozni a hallásvédő eszközök használatát. A munkáltatók részéről kötelező ilyet biztosítani, a munkavállalók pedig kötelesek a munkavégzés alatt viselni. 

 

100 dB feletti zajszintnek való kitettség esetén kettős hallásvédelmet kell biztosítani, vagyis fülvédőt és füldugót is egyidejűleg. Azonban az sem jó, ha a zajvédelem teljes, mert akkor a kommunikáció sem működik, az az ideális, ha a zajszintet 10-15 dB-lel csökkenteni tudja a hallásvédő eszköz. 

 

A megfelelő kellék meghatározásához meg kell vizsgálni a munkahelyi jellemzőket, hogy a zaj folyamatos-e, illetve egész nap a zajforrás közelében tartózkodik-e a munkavállaló. Időszakos zajterhelés esetén a fültok kényelmesebb viselet, egyéb esetben a füldugó nyújt megfelelő védelmet. 

 

Hallásvédő és egyéb eszközök kompatibilitása

 

Egyes munkahelyeken többféle védelemre is szükség van, ilyenkor meg kell vizsgálni az egyes védőeszközök kompatibilitását, ugyanis akadályozhatják egymás viselését. Például egy fültok, egy szemvédő és egy védősisak nem feltétlen viselhető együtt, így más megoldás után kell nézni. 

 

Mielőtt hallásvédő eszközt választ, győződjön meg az eszközök összeegyeztethetőségéről, és módosítsa, ha szükséges. A fültoknak és a füldugónak is megvannak a maga előnyei, de a kényelemből ne engedjen, tanulmányozza, mielőtt választ!loading...