Hogyan gondoskodjunk a grillsütőnkről a téli hónapokaban?

A hideg téli hónapok beköszöntével sokan a kerti sütögetésről átállnak a beltéri főzésre, és gyakran hanyagolják el a grillezőjüket. Azonban a megfelelő gondoskodás és karbantartás nélkül a grillsütőnk hosszú távon károsodhat. Ebben a cikkben megosztunk néhány tippet arról, hogyan kell gondoskodni róluk a téli hónapokban, hogy hosszú éveken át tudjuk élvezni az általuk nyújtott élményeket.

 

Téli felkészülés

 

Az első lépés a grillsütő téli időszakra való felkészítése. Ne hagyjuk az eszközt az időjárás viszontagságainak kitéve. Először is alaposan tisztítsuk meg a sütőrácsot és a sütőtér belsejét, hogy eltávolítsuk az étellerakódásokat és egyéb szennyeződéseket. Használjunk ehhez speciálisan kerti grillekhez fejlesztett tisztítószereket, keféket és meleg vizet. Fontos, hogy az eszköz teljesen legyen száraz, mielőtt eltesszük a végső helyére.

 

Szeretnéd a kültéri eszközeidet biztonságban tudni a hidegebb hónapok alatt is? A Grillplaza.hu webáruháza a grill takaróponyvák tekintetében is széles választékkal büszkélkedhet.

 

Olajozzuk be!

 

Az olajozás segít megőrizni a grillünket a rozsdásodással és egyéb eróziós problémákkal szemben. Ha megtisztítottuk és kellőképpen szárazra töröltük a sütőt, kenjük be a rácsokat és a belső felületeket élelmiszerbiztos sütőolajjal.

 

Fedjük le!

 

Az egyik legfontosabb lépés a grillsütő lefedése, hogy megvédjük a téli időjárás hatásaitól. Takaróponyvák használata, vagy a fedett helyen való tárolás kifejezetten ajánlott. Ezek megakadályozzák ugyanis, hogy a hó és a jég közvetlenül a sütővel érintkezzenek, valamint védelmet nyújtanak a nedvességgel, rozsdával szemben is.

 

Ideális esetben egy fedett terasz vagy garázs elegendő a sütő számára, ahol nem éri közvetlenül csapadék vagy hideg. Ha nem tudunk fedett helyről gondoskodni, akkor tanácsos megemelni az eszközt, hogy a talajról származó nedvesség se okozhasson gondot.

 

Ettől függetlenül is érdemes időnként kinyitni, szellőztetni a grillsütőt, hogy elkerülhessük a páralecsapódást a belsejében. Ezzel  elejét vehetjük a komolyabb rozsdásodás kialakulásának.

 

Rendszeres ellenőrzés

 

Minden felkészítés és elővigyázatosság mellett is tanácsos rendszeresen rápillantani a sütőre, és ellenőrizni a külső felületeket, hogy minden rendben van-e. Vizsgáljuk felül a fedő, a gombok, fogantyúk és egyéb alkatrészek állapotát, hogy ne sérüljenek vagy törjenek el.

 

A grillsütő gondozása a téli hónapokban meghálálja magát, hiszen meghosszabbítja az élettartamát és megőrzi a minőségét. A befektetett idő és energia megtérül azzal, hogy tavasszal ismét könnyedén élvezhetjük a grillezés örömeit anélkül, hogy az első sütögetés alkalmaval valamilyen váratlan meghibásodással kellene szembesülnünk. 

 

Ettől függetlenül se hagyjuk, hogy a hideg időjárás elriasszon minket a kerti sütögetéstől, hiszen egy jól elkészített étel bármikor élményszámba megy!loading...