Vodkával kapcsolatos tévhitek, amelyekkel jobb tisztában lenni

Melyek azok az egyértelmű vodka tévhitek, amelyeket ismerni kell vérbeli fogyasztóként? Milyen téves hiedelmek kapcsán jobb ötlet képletesen szólva inkább tiszta vizet önteni a pohárba?

Ennek a kérdéskörnek fogunk nekiveselkedni máris a cikkben. Aztán kicsit el is kalandozunk a világ tájain, és hozunk néhány kóstolásra érdemes párlatot az unortodox megoldások közül. Bele is csapunk a közepébe!

Tévhit, hogy minden vodka íze és minősége megegyezik

Városi legenda, téves hiedelem, vagy néhány rosszakaró által terjesztett tévhit? Talán mindegy is. Lényeg, hogy ne üljünk fel a fals állításnak, miszerint az italnak nincs jellegzetes íze.

Eleve ott van szemléletes példaként az iDrinks vodka választékénak sokszínűsége. Eleve sok mindent meghatároz az ízek, a karakter és a minőség szempontjából, hogy honnan származik az ital.

Nem mindegy az sem, miből desztillálták. De olyan specifikus jellemzőket is fel lehet sorakoztatni, minthogy a Kelet-Európából származó fajták rendszerint magabiztosabb karakterisztikával rendelkeznek, szemben a Nyugat-Európai lágyabb verziókkal.

Szintén nem igaz, hogy minden vodkát burgonyából készítenek

Köszönhetően az emberi leleményességnek és a technika fejlettségének, ma már rengeteg alapanyagból van lehetőség a készítésre. Beleértve a rozs vagy a kukorica célzott felhasználását a burgonya mellett.

Sőt, ennél jóval kreatívabb megoldásokra is lehet szemléletes példát találni. Ott van mondjuk a francia Ciroc Vodka, amely szőlő felhasználásával hozott létre ízben, aromakarakterben és minőségben is príma italt.

Persze mindez nem jelenti azt, hogy a burgonya felhasználása rossz ötlet lenne. Pláne, hogy az adottságainak köszönhetően még selymesebb hatást is segíthet kölcsönözni az italnak. Ugyanakkor ez a fajta változatosság mindenképp örömteli.

Unortodox vodkatípusok, amelyeknek a készítői szembemennek a hagyományokkal

Látványos minőséget és karakterisztikát mutat az Au Premium, mondhatni a győztesek itala. A feketeszőlő célzott felhasználásának ékes példájaként az Au Premium Black Grape is mindenképp megérhet egy kóstolást, illetve kortyolást.

De ha cseresznyés varázslatra vágyunk, akkor az Au Premium Red Cherry ízlelésében sem fogunk csalódni. Persze akad még unortodox példákból, mondjuk az édes, kukoricás jegyeket felvonultató és hatszoros lepárlással készülő Tito’s Handmade formájában.

Mindezek mellett még a Távol-Keletről is könnyű remekbe szabott példát találni, többek között az Ukiyo Kuroko formájában. Nekünk, fogyasztóknak tehát egyértelműen örömteli, hogy a különféle vodka tévhitek helyett ma már sokkal inkább a sokszínűség és a bőség zavara halmoz el bennünket.loading...