Gyurcsány Ferenc: Két hét alatt hazahoznánk az uniós pénzeket

Gyurcsány Ferenc nyári főzését tudta le a kötcsei kertből.

A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc hosszú idő után adott interjút, a HVG kérdéseire válaszolt. Kemény dolgokat mondott a korábbi miniszterelnök, Orbán legutóbbi legyőzője.

„Feltorlódtak a gondok. A legösszetettebb kihívást a Nyugat általános elfáradása jelenti. Százmilliók csalódtak, hogy az, ami korábban sokaké volt, mára keveseké lett, döntéshozatal és jövedelem tekintetében egyaránt, ezeket az indulatokat lovagolja meg Trumptól Orbán Viktorig a szélsőjobb, ráadásul úgy, hogy valójában tovább szűkíti a kiváltságosok körét. Mert amikor veszélyben érzed magad, bezár­kózol, és az egyszerű válaszokat ígérő megmentőt keresed, így nyílik út az államférfit játszó történelmi, politikai trollok számára.” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke úgy látja, hogy „az ellenzéknek is vannak problémái a maga sok partizánjával. Ezek így együtt súlyos pakkot jelentenek”. Szerinte azért képes kézben tartani a Fidesz ezt az országot, mert elvették a köztájékozódás, a politikai megszerveződés, alternatívaállítás lehetőségeinek jó részét. „Nem csinálhatnak úgy, mintha ez egy demokratikus versengés lenne!”.

Gyurcsány Ferenc: fizessenek a milliárdosok

A DK ajánlata az, hogy két hét alatt hazahozná azt a 22 milliárd eurót, amire Orbán nem képes. Mert az, hogy markában tartsa az igazságszolgáltatást, neki fontosabb, mint az ország. Gyurcsány szerint nem akkumulátorgyárakba, hanem az oktatásba, az egészségügybe, a tudományba kellene befektetni, az „Orbán-kormány viszont legatyásítja ezeket a területeket. Pedig, ha például meg szeretnénk duplázni a tanárok fizetését, ahhoz mindössze 250 milliárd forint kellene, ha beszámítunk minden, az államhoz visszafolyó közterhet. Ne mondják már, hogy 12 év alatt erre sose telt!”.

A Demokratikus Koalíció elnöke azt is kijelentette, hogy „fizessenek a milliárdosok, hogy nincs rendjén, ha a legszegényebb 20 százalék harmadannyi állami támogatásban részesül, mint a leggazdagabb 20 százalék. Nincs rendben, hogy ugyanolyan adókulccsal adózik az is, akinek 200 ezer forint a fizetése, mint akinek másfél millió”. Magyarországnak ma egyetlen reménye van, és azt úgy hívják: Demokratikus Koalíció.

Hozzátette: ez a választási rendszer úgy lett kitalálva, hogy két tábornak kell megküzdenie egymással. „Az biztos, hogy ennek az ellenzéknek a gravitációs pontja most a DK. De a végére az egész tábornak kell két és fél milliósnak lennie.

Gyurcsány azt látja, hogy a „felvilágosodás eszmeiségét hordozó baloldal kopogósan racionális lett, elfeledkezett arról, hogy az ember érzelmi indíttatású lény. A jobboldal a lelkiségében lévő erőt, nagyon helyesen, politikai tényezőnek tekinti.” Mi szeretnénk megérinteni, megerősíteni a progresszív világ lelkét, visszaadni hitét, hogy a hazánkért, az emberekért folytatott küzdelemben mi állunk a jó oldalon.Másképp nem győzhetünk, és nem kormányozhatunk 20 évig – hiszen ezt a mocskot eltakarítani nem egy ciklus lesz. Demokratizálni a demokráciát, újraosztani a vagyont és a jövedelmet. Szembeszállni a hatalmasokkal. Felszabadító lesz visszakapni az államunkat, tapasztalni, hogy a haza vigyáz ránk! – mondta a HVG-nek Gyurcsány Ferenc.

További cikkeinkért kattints ide!

loading...