Idén adták át először a „Társadalmi Diverzitás Értéke” díjat

Pécs ismét a sokszínűség és az emberi jogok fővárosává vált, vasárnap kezdetét vette immár harmadik alkalommal a Diverse Youth Network által szervezett ’Freedom of my Identity’ Emberi Jogi Fesztivál. Az esemény idén két hétig tart és III. Pécs Pride zárja.

A fesztivál vasárnapi hivatalos megnyitójának egyik legkiemelkedőbb pillanata a „Társadalmi Diverzitás Értéke” díj átadása volt, amelyet fennállásának 5. évfordulója alkalmából alapított a Diverse Youth Network. Dr. Híves-Varga Arankának ítélték oda a díjat, amelyet Buzás-Hábel Géza, a Diverse Youth Network igazgatója adott át.

Társadalmi diverzitás értéke díj.

Buzás-Hábel Géza beszédében kiemelte, hogy a pedagógusoknak kiemelt szerepük van a társadalomban, hiszen ők formálják a jövő generációit. Dr. Híves-Varga Aranka példaértékű pályafutása ezt az elvet példázza. Tanári karrierjét Európa első roma nemzetiségi érettségit adó intézményében, a pécsi Gandhi Gimnáziumban kezdte, ahol több mint egy évtizedig tanított. Később a Pécsi Tudományegyetem Romológia Tanszékén oktatott, kutatási területe az inklúzió.

A szakember nem csupán a roma közösség számára jelentett inspirációt, hanem az oktatásban is új irányokat mutat fel mint a kooperatív pedagógia és az inkluzív nevelés elkötelezett képviselője. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének igazgatója és a Befogadó Egyetemi Program szakmai vezetője. Emellett az Arany János Kollégiumi Program szakmai mentora is. A nevelésszociológiai kutatások és az oktatási területen elért sikerei mellett aktív résztvevője és vezetője volt számos kiemelkedő civil kezdeményezésnek is, mint például az Amrita Egyesület, a Faág Baráti Kör és a Martineum Collegium.

Az elmúlt 15 évben patrónustanára volt a Wlislocki Henrik Szakkollégiumnak is, amelynek hallgatói voltak a Diverse Youth Network alapítói is.

További cikkeinkért kattints ide!

loading...