Árnyékkormány: törvénnyel szabályozzuk a vendégmunkások számát

Az Árnyékkormány törvényjavaslattal szabályozná a vendégmunkások számát. A fotón Varga Ferenc.

Törvényjavaslattal szabályozná a külföldi vendégmunkások számát az Árnyékkormány. Ezt mai sajtótájékoztatóján jelentette be Varga Ferenc bér- és munkaügyi árnyékminiszter.

Az Árnyékkormány javaslatára a Demokratikus Koalíció frakciója törvénymódosító csomagot nyújt be. Ez a javaslat az Orbán-kormány által tömegesen Magyarországra hívott, az Európai Unión kívülről érkező külföldi vendégmunkások számát szabályozná.

Az Árnyékkormány szerint a magyar gazdaságot a magyar dolgozókra kell alapozni, nem külföldi vendégmunkásokra. Ehhez viszont európai uniós szintű fizetést kell adni a magyar dolgozóknak. Őket ugyanis megélhetési válságba sodort vagy kivándorlásra kényszerített az orbáni infláció.

A törvénycsomag előírná, hogy állami és uniós támogatást csak olyan beruházásokhoz szabad nyújtani, amelyek legalább 90 százalékban a magyar. Illetve uniós munkavállalók számára teremtenek munkahelyet, és európai átlagbér-szintet garantálnak.

Előírnánk, hogy nagyobb számban vendégmunkások elhelyezésére csak akkor kerülhet sor egy településen, ha erről a lakosságot tájékoztatták, és a helyi közösség ezzel egyetért. Így a helyben élő magyar munkavállalók kerülnének előnybe. Ennek okán megszűnnének a feszültségek a vendégmunkások és a helyiek között.

Előírnánk, hogy a külföldi vendégmunkásokra ugyanaz a munkavédelmi és munkaidő-szabályozás, ugyanazok az egészségügyi szűrési és ellátási kötelezettségek vonatkozzanak, mint a magyar dolgozókra. Nem történhet meg, hogy egy európai országban méltatlan, akár veszélyes munkakörülmények között, az orvosi ellátás lehetősége nélkül dolgoztassanak embereket, bárhonnan is jöttek. A szabályok betartását pedig szigorúan, nagyobb rendszerességgel kellene ellenőrizni.

Hatályon kívül helyeznénk az Orbán-kormány vendégmunkás-törvényét, mert az csak a fideszes közvetítőcégek és Fidesz-közeli vállalkozások, továbbá a kínai és koreai akkumulátorgyárak érdekeit szolgálja. A külföldi munkavállalókra vonatkozó új szabályozást a szakszervezetekkel és magyar kis- és középvállalatok képviselőivel egyeztetve kell benyújtani.

A Dobrev Klára vezette szociáldemokrata Árnyékkormány felkészült arra, hogy a kormányváltás után letörje az orbáni inflációt, és ne az árak, hanem a magyarok bére és nyugdíjai emelkedjenek – zárta sajtótájékoztatóját Varga Ferenc.

További cikkeinkért kattints ide! Ha szuper recepteket keresel, ide kattints!

loading...