Gyanús üzenetet kapott egy magyar nő: mindenkit figyelmeztet

Gyanús üzenetet kapott egy magyar nő: feltöltötte.
Fotó: Ellenszel.hu

Gyanús üzenetet kapott egy újpalotai nő. Kézzel írták, és egy e-mail cím is került rá, mégpedig azzal a megjegyzéssel, hogy valaki kérdezni szeretne tőle valamit, ezért küldje el a nevét a megadott internetes postafiókba.

A levél:

Gyanús üzenetet kapott egy magyar nő: feltöltöte a képet.

Nem derült ki, hogy kihez tartozik az e-mail cím, ezért arra biztatjuk az olvasóinkat, ha hasonló gyanús üzenetet kapnak, arra ne reagáljanak! Amennyiben több alkalommal is kapnak ilyet, értesítsék a rendőrséget!

Gyanús üzenetet nem csak kézzel írott levélen kaphatunk

Az internet és a modern technológia sok lehetőséget kínál az idősebb generációk számára is, de sajnos ezekkel együtt járnak olyan veszélyek is, mint az online csalások.

Az internetes csalások sajnos mindennaposak, és az idősebbek gyakran célpontjai lehetnek. Néhány példa arra, milyen veszélyekkel kell számolni:

Phishing e-mailek: Az időseket gyakran érik olyan e-mailek, amelyek látszólag hivatalosak, és arra ösztönzik őket, hogy osszanak meg személyes vagy pénzügyi információkat. Fontos tudni, hogy a bankok és más intézmények sosem kérnek ilyen módon információkat.

Állítólagos nyeremények: Az időseket gyakran bombázzák olyan üzenetekkel, amelyek arról szólnak, hogy egy nagy nyeremény tulajdonosai lettek. Az ilyen üzenetek gyakran hamisak, és a nyereményekért előbb pénzt kérnek.

Telefonos csalások

A telefonos csalások is komoly fenyegetést jelenthetnek az idősebbekre. Néhány gyakori típus:

Hamis hivatalok: Idősebbek gyakran kapnak hívásokat olyan személyektől vagy szervezetektől, amelyek állítják, hogy adósságok vagy jogi ügyek miatt kell intézkedni. Mindig ellenőrizd le, hogy valóban hivatalosak-e ezek a hívások.

Unokázós csalások: Az „unokád bajban van” típusú hívásokat gyakran használják arra, hogy idős embereket pénzügyi segítségnyújtásra ösztönözzenek. Mindig ellenőrizd, hogy valóban az unokád hívott-e, mielőtt pénzt küldenél.

Levélben érkező csalások

Nem csak az interneten és telefonon, hanem levélben is érkezhetnek gyanús üzenetek:

Látszólag hivatalos levelek: Az időseket olyan levelek is elérhetik, amelyek látszólag hivatalosak, például adósságok vagy jogi ügyek miatt. Mindig ellenőrizd le az információkat hivatalos forrásoknál, mielőtt bármilyen intézkedést tennél.

Mindig legyenek kritikusak az ismeretlen e-mailek és telefonok kapcsán. Soha ne osszanak meg személyes vagy pénzügyi információkat ismeretlenekkel, ha kapnak egy gyanús üzenetet.

További cikkeinkért kattints ide! Főzz velünk valami finomat az EllenLábas-csatornán! Például ezt a mennyei, különleges túrós csuszát:

loading...