Schengeni övezet: ha kizárnák Magyarországot, ez történne velünk

Schengeni övezet: ez történne velünk, ha kizárnának minket. A képen Orbán Viktor.
Kép forrása: Orbán Viktor/Facebook

Magyarország schengeni tagságának veszélybe kerülése súlyos következményekkel járna mind a magyar polgárok, mind az ország gazdasága számára. Az Orbán-kormány miatt erről a lehetőségről is gondolkodnunk kell, ugyanis több mint ezer embercsempészt engedtek ki a börtönökből, magyarázat nélkül.

A schengeni övezetből való kizárás következményei

Az első és talán legjelentősebb következmény az lenne, hogy a magyarok elveszítenék a szabad utazás lehetőségét az Európai Unió területén. Ez azt jelentené, hogy a magyar állampolgároknak vízumot kellene kérniük az EU országaiba történő utazás előtt. Emellett a számos európai országban élő magyarok is nehézségekkel szembesülhetnének az utazás vagy munkavállalás során.

A schengeni övezet kizárásának egy másik következménye lenne az, hogy a magyar gazdaság a jelenleginél is rosszabb helyzetbe kerülne. Az EU-ba irányuló kereskedelmünk jelentős része a szabad áruszállításon és a szabad piacokon alapul. Az EU-ban dolgozó magyarok számára pedig az álláslehetőségek szűkülnének, mivel a munkavállalás korlátozottabbá válna. Az export és az import is nehézségekbe ütközhetne, mivel a határokon szigorúbb ellenőrzések lennének. Ez a termékek nagyon lassú áramlását és jelentős drágulást vonna maga után.

Schengeni övezet: kizárnának minket, komoly következményekkel járna.
Kép forrása: MTI

Az Európai Unión kívüli országokkal való kapcsolatok is veszélybe kerülnének. Az ország nemzetközi befolyása csökkenne, és a diplomáciai kapcsolatok is sérülhetnének. (Igen, még a jelenleginél is jobban.)

Ezen túlmenően a schengeni övezetből való kizárás tovább növelné az ország belső politikai és társadalmi feszültségeit. Az EU-tagság az utóbbi évtizedekben jelentős politikai és gazdasági stabilitást hozott Magyarországra, és ennek elvesztése súlyosan érintené az országot.

Összességében tehát Magyarország kizárása a schengeni övezetből nem csak Orbánék kormányát, hanem minden magyar embert hátrányosan érintene. Éppen ezért mielőbbi magyarázatra szorul, hogy a tagság feltételeinek megszegéseként miért engedtek szabadon 1385 külföldi embercsempészt.

További cikkeinkért kattints ide! Ha főzni szeretnél, de nincs ötleted, az EllenLábas csatornát ajánljuk receptekért.

loading...