Ekkora nyugdíjkorrekció érkezhet novemberben

Figyelem: Kárpótlást kaphat, ha a Media Marktban vásárolt ebből a termékből

A magas infláció miatt nyugdíjkorrekció várhat a nyugdíjasokra novemberben, mert az év elején csak 15 százalékos emelést kaptak – mondta Farkas András nyugdíjszakértő, aki felvázolta, hogy mekkora emelésre lehet számítani.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter friss előrejelzése szerint a 17,5 százalékot is meghaladhatja az infláció üteme idén. Ez alapján a nyugdíjasoknak korrekció járhat, hiszen az év elején 15 százalékos emelést kaptak. Mindez azt jelentheti, hogy egy átlagos nyugdíjas 51 ezer forinttal többre számíthat novemberben – írja az Index.

„Az augusztusi adatok alapján a kormányzat becslést készít majd a nyugdíjas-infláció mértékéről, és amennyiben előbbi meghaladta az általános inflációt, úgy az alapján határozhatják meg a pótlólagos nyugdíjemelést” – fogalmazott ezzel kapcsolatban a Növekedés.hu-nak Farkas András nyugdíjszakértő.

A szakértő saját kalkulációi alapján úgy véli, hogy a nyugdíjas-infláció elérheti a 18 százalékot, de akár 18,5 százalékig is emelkedhet. Ez azt jelenti, hogy ha a kormány 17,5 százalékos inflációt veszi figyelembe a nyugdíjemelésnél, akkor 2,5 százalékos emelés jöhet novemberben.

Ha azonban a nyugdíjas-inflációt veszik alapul, akkor 3-3,5 százalékkal emelkedhet a nyugdíjak összege.

„Mindez azt jelenti, hogy novemberben már az emelt összeget folyósíthatják a nyugdíjban, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek, továbbá visszamenőlegesen az év elmúlt 10 hónapjára, illetve a 13. havi nyugdíjra is megkapják a pótlólagos nyugdíjemelési különbözetet” – közölte Farkas András.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...