Ártalmas hirdetések: az idősek a célpontban – így ismerd fel őket

Ártalmas hirdetések jelentek meg. Célpontban a magyar nyugdíjasok.

Az interneten mindannyian találkozunk hírekkel és hirdetésekkel. Ezek között elterjedtek ártalmas hirdetések. Nem kell hozzá informatikai tudás, hogy felismerd őket.

Nem kell értenünk a számítógéphez vagy a mobiltelefonhoz ahhoz, hogy egy kis szemfülességgel kiszúrhassuk, melyek az ártalmas hirdetések. Néha nehéz lehet megkülönböztetni a valós és megbízható forrásokat a félrevezető információktól. Itt van néhány egyszerű tipp, amelyek segíthetnek az Ellenszél idősebb olvasóinak abban, hogy jobban felismerjék őket.

Ellenőrizze a forrásokat: Mindig nézze meg, hogy az adott hír vagy cikk melyik weboldalon vagy kiadónál található. Ismerje fel a megbízható neveket, például a híres hírportálokat. A böngészősávban, általában felül látja, hogy amire kattints, valóban az-e, amire szándékozott nyomni. Ezen a fotón bemutatunk egy példát.

Ártalmas hirdetések elkerülése: ezen a képen egy biztonságos oldal fotóját látja.

A képen egy biztonságos oldalt lát, az Ellenszelet, a legtetején pedig világosan a webcímet is, (tehát a .hu-ra végződőt.) Amennyiben például egy bank oldalára kattint, de nem az adott pénzintézet nevét látja a .hu előtt, hanem csak a logóban, akkor valószínűleg adathalász oldalra tévedt. Ezek az oldalak általában rossz helyesírással, magyartalan mondatokkal írnak, mert külföldi csalók fordítóval írják be az adatokat.

Ha egy hirdetés vagy cikk túl hihetőnek tűnik, óvatosan kattintson rá. Gondolja át, hogy miért éppen Önnek kellene ezt látnia, és mi lehet a cikk valóságtartalma. Erre is mutatunk példát:

Az ártalmas hirdetések arról akarnak minket meggyőzni, hogy például 2023-ban nem lesz nyugdíj.

Látható, hogy a fenti ártalmas hirdetések olyasmiről írnak, mint például: 2023-ban nem lesz nyugdíj. Ez természetesen nem igaz, és csak átverés. Ilyenekre soha ne kattintson!

Ártalmas hirdetések: a címek sokat elárulnak

A címek sokat elárulhatnak. Ha egy cím túlságosan szenzációs vagy ellentmondásos, valószínűleg érdemes elgondolkodni, hogy igaz-e. Ha egy hírt vagy állítást kétségesnek talál, keresse meg ugyanezt a témát más megbízható hírforrásokon is. Ha például egy híresség haláláról számolnak be, az minden bizonnyal máshol is megjelent már, ezért menjen olyan oldalakra, amelyekben megbízik.

Használja a Google-t: Ha egy hír vagy termék gyanúsnak tűnik, próbálja meg keresni az interneten a címét, és nézze meg, mi jelenik meg a keresőben. Soha ne ossza meg személyes vagy pénzügyi információit olyan weboldalakon, amelyek gyanúsak vagy ismeretlenek. A bankkártya-számát például sehol, a bank sosem fogja kérni. A számlaszámát nyugodtan megoszthatja, arra csak utalni lehet. Kártyaszámra nem lehet utalni, és a bank biztonsági okból sem fogja kérni a háromjegyű biztonsági kóddal együtt.

Jó és biztonságos böngészést kíván az Ellenszél csapata! Ha főzne velünk valami finomat, látogassa meg az EllenLábas csatornát is!

loading...