A népegészségügy riasztott: ennyien kapták el eddig a nílusi lázat

A népegészségügy figyelmeztet.
Kép forrása: Máthé Zoltán/MTI - a kép illusztráció

Riasztás a népegészségügytől: mindenki fokozottan vigyázzon a szúnyogokkal, ugyanis azok Magyarországon is terjeszthetik a kórt.

Az idei évben a nyugat-nílusi láz miatti megbetegedések száma Magyarországon 15-re emelkedett – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Ezen esetek közül 14-et hazai, míg 1-et „importált” esetként jegyeztek fel.

A megbetegedések nagy részénél, akiknél a nyugat-nílusi láz gyanúja merült fel, 60 év feletti életkoruk miatt végezték el a szükséges vizsgálatokat, főként idegrendszeri tünetek miatt.

A betegeket Budapestről és hét különböző megyéből diagnosztizálták: Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Tolna megyéből.

A nyugat-nílusi láz Magyarországon minden évben szezonálisan (júniustól novemberig) előforduló, szúnyogok által terjesztett betegség.

Ezek a tünetek a népegészségügy szerint

Azok az emberek, akik a nyugat-nílusi vírussal fertőződtek, legtöbbször tünetmentesek, vagy enyhe, influenza-szerű tüneteket tapasztalnak, melyek általában 3-6 nap alatt maguktól elmúlnak. Az idősebb korosztály esetében idegrendszeri tünetek is előfordulhatnak.

A népegészségügy hangsúlyozza, hogy bár az ázsiai tigrisszúnyog terjesztheti a nyugat-nílusi lázat, a legtöbb esetben a helyi szúnyogok tevékenykednek Magyarországon. Emiatt azt ajánlják, hogy védekezzenek a szúnyogcsípések ellen. Például hosszú ujjú ruházat viselésével, és szúnyogriasztó szerek használatával a szabadban.

Zárt terekben az ablakokra szerelhető rovarhálók használata hosszú távú, vegyszermentes megoldást kínál a szúnyogok ellen. Ha a lakásban szúnyogok jelennek meg, azok ellen aeroszol vagy párologtató használható.

Fontos megakadályozni a vízgyűjtők jelenlétét a kertben vagy udvaron, mivel ezek ideális helyek a szúnyogok szaporodásához. A fertőzés szúnyogcsípéssel emberről emberre nem terjed, de vérátömlesztéssel és szervdonációval átadható, így a véradás területén korlátozások vannak érvényben. Ha 2-12 nappal a szúnyogcsípés után láz és ízületi fájdalom jelentkezik, orvoshoz kell fordulni.

További cikkeinkért kattints ide! Az EllenLábas csatornát ismered? Magyarország legizgalmasabb főzőműsora itt érhető el.

loading...