Friss időjárás: délután jön a vihar, kiadták a figyelmeztetést

Friss időjárás: délután jön a vihar, kiadták a figyelmeztetést

Friss időjárás: délután jön a vihar, kiadták a figyelmeztetést. Az érkező front mentén és a front előtt heves zivatarok is kialakulhatnak, ezekre a narancs figyelmeztetés lett kiadva. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése:

„KÉSŐ DÉLUTÁNTÓL HEVES ZIVATAROK

Késő délutánig nem valószínű zivatar az országban. Ezt követően előbb a Dunántúlon, a késő esti óráktól már a középső országrészben, majd hajnaltól az északkeleti megyék kivételével másutt is egyre többfelé alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez általában viharos széllökések (ált. 60-90 km/h), jégeső (jellemzően 1-3 cm) és intenzív csapadék (ált. 10-25 mm) társulhatnak. Az északkeleti országrészt várhatóan kedden délután érhetik el a zivatarok.

Ma este, késő este elsősorban a Dunántúlon, kiemelten annak nyugati, északnyugati részén heves zivatarok kialakulásához is alkalmasak a légköri feltételek erősen viharos, károkozó (90 km/h-t meghaladó) szélrohamok, illetve akár 3-5 cm-t elérő, néhol esetleg ezt meghaladó átmérőjű jég kíséretében. Ezeken a tájakon az egymást követő zivatarcellákból néhol akár 30-40 mm-t meghaladó csapadék is összejöhet. Kedden napközben a Dunától keletre kiemelten a Dunakanyar, Északi-középhegység térségében, illetve az Alföld keleti részén is előfordulhatnak heves zivatarok a fenti kísérőjelenségekkel.

Figyelem az időjárási helyzet függvényében ma este, késő este a Dunántúl északnyugati felén piros riasztás kiadása sem kizárt!!!

MAGAS NAPI KÖZÉPHŐMÉRSÉKLET

Hétfőn a nyugati megyékben, kedden már az ország nagy részén mérséklődik a meleg. Ma még a nyugati tájak kivételével 25-27 fok fölött, elsősorban az Alföldön 29 fok felett alakul a napi középérték. Kedden már csupán a keleti országrészben haladhatja meg a 25 fokot a napi középhőmérséklet.”


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...