Dobrev Klára 120 roma fiatallal találkozott Balatonkenesén

Dobrev Klára és Herfort Marietta a 120 fiatallal Kenesén.

Tegnap délelőtt Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök és Herfort Marietta, az Árnyékkormány romaügyi felelőse köszöntötte azt a 120 főként roma fiatalt, akik Európa 12 országából Balatonkenesén töltenek négy napot. A So keres, Európa (Mit csinálsz, Európa) elnevezésű – Roma Ifjúsági Fórum apropóján dolgoznak együtt a fiatalok.

„Okosak, kreatívak, kitartóak, hajtja őket a tettvágy, mint bármely más fiatalt az ő korukban. Mégis, alig hallják meg a hangjukat. A fiatal romák helyzete nagyon hasonló szerte Európában. Hiába készül sok-sok papírra vetett terv az őket érő hátrány leküzdésére, valami mindig félre csúszik. Mert legtöbbször épp őket nem kérdezik meg és hagyják ki a róluk szóló döntésekből.

Most a napokban 12 országból csaknem 120 roma fiatal Balatonkenesén dolgozik azon, hogyan tudnák megváltoztatni a romákról alkotott negatív képet és mit lehet tenni az Európa-szerte egyre növekvő cigányellenességgel szemben.

Elképesztően sok tudás, lehetőség, energia van bennük, amit óriási hiba nem használni. Hiszek abban, hogy csak velük együtt fogunk tudunk egy jól működő Magyarországot teremteni” – írja bejegyzésében Dobrev Klára.

Míg a Fidesz a választások előtt találkozik csak romákkal (tudjuk, hogy milyen okból) addig Dobrev Klára és az Árnyékkormány érdemi párbeszédet folytat. A hazai és az európai roma fiatalok közös munkája és találkozása egyedülálló. Egy olyan folyamatot indíthat el, amely a következő szociáldemokrata kormány számára érdemi tartalmat biztosít majd.

További cikkeinkért kattints ide!

loading...