Friss időjárás: nyárzáró hidegfront – részletek

Verekedés volt egy budapesti üzletben, százezrek nézik a videót

Friss időjárás: nyárzáró hidegfront – részletek. Búcsút intünk a kánikulának, visszaállunk az átlagos hőmérsékletekre.

Kedden este – szerda hajnalban északkeleten egy bennünket súroló hidegfrontnak köszönhetően záporok-zivatarok kialakulására kell számítanunk, de ezt követően folytatódik az alapvetően forró, meleg időjárás.

A kérdés csak az, hogy meddig?  A hőség miatt csütörtökön éjfélig országszerte másodfokú hőségriasztás van érvényben.

Számottevő változást éppen a hétvége hozhat: vasárnap markánsabb hidegfront érkezhet hazánk fölé, amely hevesebb viharokat is okozhat, írja az Időkép.

illusztráció

A fenti ábrán látszik, hogy jelenleg az átlagosnál jóval magasabban alakulnak a csúcshőmérsékletek, a tagok – mind a nagyjából 1500 méteren jelzett hőmérsékletet, mind a csapadékot tekintve – vasárnaptól kezdenek igazán szórni, ekkor érheti el ugyanis hazánkat a klasszikusan nyárzáró frontnak nevezett hidegfront. Ezt követően a hőmérsékletek várhatóan visszaesnek,

Úgy látszik, az időjárás is a diákokkal van: segít egy kicst ráhangolódni az iskolakezdésre, hiszen pénteken mindenütt évnyitók lesznek az országban.

Mit is mutat a fáklya diagram?

Egy adott földrajzi helyre vonatkozóan, jelenleg Budapestre nézve szemlélteti adott nyomási szinten egy kiválasztott elem időbeli alakulását. Leolvasható róla, hogy az adott ponton hogyan változik az előrejelzés bizonytalansága – a különböző színű vonalak különböző modellfutásokat mutatnak. Minél közelebb futnak egymáshoz a lehetséges forgatókönyvek, annál biztosabb a prognózis.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...