A DK a bezárt vasútvonalakról egyeztetne 119 polgármesterrel

A DK 119 polgármesterrel egyeztetne.

Varju László energia-és rezsiügyi árnyékminiszter közleményt adott ki. A DK politikusa a bezárt vasútvonalakat érintő települések polgármestereivel egyeztetne.

Egyeztetést kezdeményez Dobrev Klára Árnyékkormánya és a Demokratikus Koalíció országgyűlési frakciója annak a 119 településnek a polgármesterével, amelyet elvág az országos vasúthálózattól az Orbán-kormány által eddig bezárt 10 mellékvonal, továbbá a bezárni tervezett újabb 7 mellékvonal.

Az érintett 17 vasútvonal bezárása a jelképe annak, ahogy az Orbán-kormány magára hagyja a vidék Magyarországát, a kistelepülésen élő családokat, dolgozókat és nyugdíjasokat. Ahelyett, hogy fejlesztették volna a mellékvonalakat, hagyták őket lerohadni. Ehelyett gyorsabb és jobb vonatokat vehettek volna, felújíthatták volna az állomásokat is. Orbánék inkább bezárták őket, pedig 13 évük lett volna a fejlesztésükre.

Orbán Viktort ugyanis nem érdekli, hogy elszigetelődnek és elnéptelenednek a kistelepülések. Csak a választások idején ígér fűt-fát a helyben élőknek, aztán mindig cserben hagyja őket.

Az Árnyékkormány újra fogja nyitni az Orbán-kormány által bezárt vasúti mellékvonalakat a kormányváltás után. A vasutak megszüntetése súlyos nehézséget okoz a helyben élőknek. Ezek a mellékvonalak az ország legnehezebben megközelíthető, nagy gazdasági nehézségekkel küzdő térségeit kötik össze a nagyobb városokkal és megyeszékhelyekkel.

Az érintett 119 település lakói közül nagyon sokan a bezárt vonalakon jártak munkába, iskolába vagy orvoshoz. Számos helyen ez volt a leggyorsabb, legolcsóbb közlekedési lehetőség. Ha ezeket a településeket elzárják az országos vasúthálózattól, lehetetlenné válik a leszakadó, szegényedő térségekben az új munkahelyek, vállalkozások létrehozása és a gazdaság fejlesztése is.

Ezért Dobrev Klára szociáldemokrata Árnyékkormánya és a DK országgyűlési képviselői mind a 119 település polgármesterével tárgyalást kezdeményeznek, hogy közösen dolgozzanak ki megoldási javaslatokat, amelyek segíthetnek a mellékvonalak bezárása miatt kialakult nehézségeken” – zárja közleményét Varju László.

További cikkeinkért kattints ide! Ha szeretsz főzni, de nem tudod, mit kellene, az EllenLábas csatornát ajánljuk.

loading...