Virtuális vagy dedikált szerver: melyikkel járhat jobban cégünk?

Ha saját weboldalunk létrehozásán gondolkodunk, elsőre lehet, hogy a megfelelő szerver kiválasztását nem soroljuk a legfontosabb feladatok közé. Pedig weboldalunk sorsa igen nagy mértékben függ tőle. Ezért elengedhetetlen, hogy pontosan tudjuk, melyiket érdemes választanunk.

 

A két alaptípus különbségei 

 

Egy virtuális szervert egyszerre több kliens is használhat, míg a dedikált szerver kizárólag hozzánk tartozik. A Datatrans által mindkét szerver bérlésére van lehetőségünk. Azonban tulajdonságaik révén a legfontosabb előnyeik is mások.

 

A virtuális szerver például akkor a legjobb, ha egy költséghatékony, de minőségi szolgáltatásra vágyunk. Ezenfelül pedig nem számítunk különösebb kapacitásigény-növekedésre sem. Ha viszont időről időre előfordulhat, hogy a látogatószámunk megnő, szükségünk lehet egy teljes szerverhez a fennakadások elkerüléséért. Ilyenkor jöhet jól, ha egy teljes, csak számunkra dedikált szerverrel rendelkezünk.

 

Néhány, a leggyakoribb szerverszolgáltatások közül

 

  • Webszerver: ez a kiszolgáló azt teszi lehetővé, hogy a helyben tárolt weboldalak a HTTP protokollon át, a webböngészőkkel is elérhetőek legyenek.

 

  • Fájlszerver: ez a szerver biztosítja, hogy a kollégák csak bizonyos dokumentumokhoz kapjanak hozzáférést.

 

  • Proxy szerver: a kiszolgáló juttatja el a felhasználók kéréseit más szerverekhez.

 

  • VPN szerver: más néven virtuális magánhálózat (Virtual Private Network), mely szavatolja a biztonságos internetkapcsolatot minden, a hálózathoz kapcsolt eszközön.

 

  • DNS szerver: a számítógépes IP-címek és a domain nevek közti “fordítást” végzi el (Domain Name System).

 

  • Tűzfal: ez a kiszolgáló biztosítja, hogy ne hatolhasson be senki illetéktelen az adott hálózaton keresztül. 

 

  • Virtualizációs szerver: a fizikai, tényleges szervert osztja fel (azaz particionálja) külön virtuális környezetekre. 

 

  • Backup szerver: ez a kiszolgáló pedig arról gondoskodik, hogy egy esetleges adatvesztést könnyebben visszaállíthassunk.

 

Szerverüzemeltetés: ezért fontos odafigyelnünk rá

 

Ha azt gondoljuk, mindössze annyi feladatunk van egy szerverrel, hogy egyszer beállítjuk és már kész is vagyunk, nagyobbat nem is tévedhetnénk. Az elöregedő hardverek, az elavuló szoftververziók révén a hackereknek könnyebb lehet feltörni a honlapunkat, és a leállások, adatvesztések is gyakoribbá válhatnak. 

 

Ezért is fontos, hogy a rendszerünk biztonságát a naplófájlok vizsgálatával, a szolgáltatás működésének folyamatos ellenőrzésével megelőzzük. A monitorozással, a futtatókörnyezetek rendszeres frissítésével és az üzemeltetési teendők komolyan vételével sok probléma előre látható – így ki is kerülhető. A Datatransnál a szerverbérlés mellett a szakértőkre bízhatjuk annak üzemeltetését is.loading...