Milyen páfrányt válassz kezdőként?

A pandémia óta egyre többen kaptak rá a szobanövények nevelésére, hiszen ezeknek köszönhetően még egy apró lakásba is csempészhetünk egy kis természetességet. A páfrányok különösen népszerűvé váltak, mivel mind a formájuk, mind a textúrájuk elvarázsolják az embert.

 

Felmerülhet azonban a kérdés, hogy vajon mennyire egyszerű őket életben tartani egy szobában, melyik változatuk javasolt kezdők számára. A megfelelő fajtát választva a páfrány a nappali vagy éppen a hálószoba éke lehet. Ebben a cikkben segítünk kiválasztani azt a típust, amely bárki számára megoldást jelenthet, ha új szobanövényt szeretne magának.

 

Páfrányok otthonra

 

A Tropical Home szobanövény csomagajánlatai között a “Kezdők páfrányai” csomagot is megtaláljuk: ebben három különböző változat van, így tényleg olyat vihetünk haza, amely még egy kezdő növénybarát otthonában is túléli a megpróbáltatásokat.

 

Az egyik ilyen a krokodil páfrány, amely egy trópusi területen őshonos, élénkzöld levelekkel tarkított, jellegzetes mintával rendelkező szobanövény. A természetes élőhelyén az epifita fajták közé tartozik, nincsenek nagy igényei, főleg nem az ültetőközeget tekintve. Tökéletesen érzi magát egy laza, jól szellőző földben, hiszen a gyökerei nem hatolnak túl mélyre.

 

A krokodil páfrány sok társával ellentétben nem igényel sok öntözést, figyelni kell rá, hogy sose álljon alatta a víz. Sokkal nehezebb kiszárítani, mint túlöntözni, így inkább várjuk meg, amíg a földje szárazzá válik.

 

Fény szempontjából pedig szintén igen toleráns, hiszen egy félárnyékos szobában is boldogan elvan. Sőt, nem is igazán szereti a túl sok napsütést, ugyanis a levelei attól nagyon kifakulnak, gyakran meg is égnek. Párás környezetben gyorsabban fejlődik, de ha nincs otthon ilyen helyünk, az sem gond.

 

Mi a helyzet a szarvasagancs páfránnyal?

 

A másik könnyen nevelhető típus a szarvasagancs páfrány, amely Kelet-Ausztráliában, Jáva, valamint Új-Guinea területén őshonos. Levelei a jávorszarvas agancsára emlékeztetik az embert.

 

Ugyanúgy az epifita növények közé tartozik, tehát a természetes élőhelyén a fákon találkozhatunk velük. Jó hír, hogy nemcsak cserépben, hanem fapalánkon egyaránt megélnek. Amennyiben ültetve neveljük, akkor mindenképpen jól szellőző, laza talajt válasszunk, például orchideaföldet, amit egy kevés perlittel javítunk fel.

 

A víz tekintetében mérsékelt öntözést igényel, a legjobb alulról locsolni, így a levelek közé nem kerül víz. Jól tűri a hűvösebb szobákat, páraigénye sem magas, így a 40-60%-os páratartalom tökéletesen megfelel a számára. 

 

Az Aglaomorpha coronans

 

A harmadik, kezdők számára ajánlott páfrány az Aglaomorpha coronans, melynek levelei a kígyók bőrére emlékeztethet bennünket. Csak akkor kell öntözni, ha a földje már száraz, viszont magasabb páraigénye van, mint az előző kettőnek. Ennek hiányában sem barnulnak be levelei és nem hullajtja el őket, azonban fejlődése lelassulhat.loading...