A külső árnyékolók: melyiket érdemes választani?

Amikor a teraszunk, erkélyünk árnyékolásához keresünk praktikus megoldásokat, sok minden szóba jöhet: napellenző, napernyő, napvitorla. Melyik a legjobb közülük? Milyen előnyeik és hátrányaik vannak? Melyiket érdemes választani? Ezt a témát járjuk most körül.

A napvitorla előnyei

Kezdjük a sort napjaink legnépszerűbb árnyékolójával: ez a napvitorla! Manapság egyre többen látják be, hogy ez az eszköz a legjobb megoldás, hiszen többféleképpen is felhasználható: kiváló árnyékoló teraszra, erkélyre, ugyanakkor a medence vagy a homokozó fölé is kifeszíthető, sőt egy hangulatos kiülőt is készíthetünk általa a kertben, ahol hűsölhetünk.

Jó minőségű, vízáteresztő és vízálló napvitorlák is kaphatók a Napvitorla webshop oldalán, többféle színben és méretben. Érdemes itt szétnéznie annak, aki egy modern, könnyen kezelhető és mutatós külső árnyékolót keres az otthonába.

A helyes módon történő kifeszítés a kulcsa a problémamentes használatnak. Ehhez minden segédeszköz (kikötőzsinór, acél kampós huzalfeszítő, karabinerek, csavarok) beszerezhető az említett webshopban, így nehézségek nélkül hozhatunk létre hűsítő teret odakint.

A napvitorla azért is oly népszerű, mert tavasztól őszig kint maradhat, télre érdemes azonban beszedni, hogy óvjuk az anyagát. És ha már az anyagról van szó: ebben is a minőségre törekedjünk!

A Napvitorla webshop vízáteresztő napvitorlái HDPE alapanyagúak, ez egy 200 g/m2 anyagvastagságú szövet, ami nagyon strapabíró. A vízálló napvitorlák poliészter anyagúak, 90%-os UV-védelemmel vannak ellátva. Mindkettő verzió igen exkluzív hatást kelt kifeszítve, a modern otthonokban szinte csak ezzel az árnyékolóval találkozunk.

A napernyő

A napernyő mellett szól, hogy kis helyen is elfér, nem kell a használatba vételéhez időt és energiát áldozni, hiszen egyszerűen csak szét kell nyitni. Alkalmas kisebb teraszokra, de ugyanezek a hátrányai is.

Nagyobb területet már nem tud védeni a naptól, és rossz idő esetén azonnal össze kell csukni, hogy ne menjen tönkre. Bár sokféle kivitelben kapható, a napernyők többsége alatt kevés hely marad pihenni, nyújtózni.

A napernyők csak szilárd felületen állnak stabilan, így a kertben nem is igazán használhatóak, a medence vagy a homokozó árnyékolása esetében pedig szóba sem jöhetnek.

A napellenző jellemzői

A napellenzők két verzióját használjuk: a karos, kézzel működtethetőt, és az automatikus, elektromosan működtethetőt. Az utóbbi ára elég borsos, és tudni kell azt is, hogy esős, viharos idő esetén azonnal be kell vonni a napellenzőt, hiszen könnyen tönkremehet.

Szintén ellenük szól, hogy csak a terasz, erkély árnyékolására használhatók, a kert többi részén nem állíthatók fel.

Ha megnézzük az összehasonlítás eredményét, láthatjuk, hogy a legpraktikusabb megoldás a napvitorla, amelyet többféle helyen is használhatunk, nincs vele sok gond, időtálló, strapabíró megoldás. A szín és méret megfelelő megválasztásával egy divatos megoldás születhet.loading...