Boskovits: „Lelőtték, mert vízért könyörgött, a többi halott velünk utazott” – megrázó riport

Lelőtték a bácsit.

Boskovits István orvos családban született. Édesapja is gyógyító doktorként praktizált, ahogy a nagyapja is. Személyében szeretnénk bemutatni egy olyan embert, aki megjárta a poklot, pedig még annyira sem „tehetett róla,” amennyire feltételezték azt a náci megszállás idején a zsidó származású (vagy annak vélt) emberekről.

A holokausztot túlélő Boskovits István Somogy megyében született. A családja a levéltári/internetes források alapján 1919-ben tért át a református hitre. István gyermekként azt gondolta, talán elkerülheti őt a náci veszedelem, vagy az osztálytársai gúnya, mivel keresztényként kezdtek új életet a szülei. Sajnos ez a remény hamar elporladt.

Dávid András „Mi ütött beléd?” című kamerás podcastjában, kérdezi a borzalmak túlélőjét. Nem a haláltáborok körülményeiről, (bár a beszélő erről is részleteket árul el) hanem az egész életéről. István pedig csak mesél, szenvtelenül. Ugyanolyan részletességgel számol be a marhavagon belsejéről, ahogy a szép képekről, amelyekkel a felszabadulás után találkozott.

Fiatalként nehéz megnézni ezt az interjút, hiszen a történelem-könyveken és a nagyszülők elbeszélésén kívül szinte semmit nem tudunk a holokausztról. Dávid András interjúja az egyik leglényegesebb anyag, amit a haláltáborokról tudni kell. A fiatal olvasóink megmutathatják tanáraiknak. Az idősebb Ellenszél-olvasók pedig egyszer nézzék meg, és emlékezzenek rá: soha többé ilyet!

Íme a videó, ahogy Dávid András szavaival élve: „az élet mesél:”

További cikkeinkért kattints ide! Ha szeretnél még ennél is több remek videót látni, itt tudsz feliratkozni Dávid András csatornájára.

loading...