Nem vicc: vendégmunkások miatt adott ki rendeletet a Fidesz

Szélesre tárja a vendégmunkások előtt az ország kapuit a Fidesz
Kép forrása: MTI

Szélesre tárja a vendégmunkások előtt az ország kapuit a Fidesz.

Úgy alakítanák át az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságot (OIF), hogy ott gyorsabbá váljon a külföldi vendégmunkások eljárásainak intézése. Ez derül ki az augusztus 10-én megjelent Magyar Közlönyből, amit a Népszava szúrt ki elsőként.

Ezzel a folyamatosan az idegenek ellen hergelő Orbán-kormány szélesre tárja a kaput a harmadik országbeli, például távol-keleti vendégmunkások előtt.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint szeptember elsejétől az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságon belül létrehoznak egy új Központi Regionális Igazgatóságot. Az új, központi szerv egyik feladata lesz, hogy az egyes, regionális idegenrendészeti igazgatóságok között szükség esetén elossza az ügyeket. Így az új hivatal döntheti el, hogy a benyújtott kérelmek elbírálásánál melyik területi igazgatóság az illetékes.

Egyre több a vendégmunkás

2030-ig nagyságrendileg félmillió fővel növelné a foglalkoztatottak számát a kormány, és bár a tervei szerint ezt elsősorban belső tartalékból oldaná meg, a statisztikák azt mutatják: a vállalatok a magyar munkavállalók helyett egyre inkább a külföldről kölcsönzött vendégmunkásokra támaszkodnak.

A KSH adatai szerint tavaly 14 százalékkal, 81 ezerrel nőtt a külföldi munkavállalók száma Magyarországon.

A legtöbb, nagyjából 26 ezer munkavállaló Ukrajnából érkezett. Romániából és Szlovákiából egyaránt közel 8 ezren dolgoznak Magyarországon, Kínából pedig több mint 5 ezren érkeztek.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...