Kezdhet magyarázkodni a Fidesz a lesújtó adatok után

Az Orbán-kormány megsemmisítené a szakszervezeteket a DK szerint.
Fotó: Ellenszel.hu

Kezdhet magyarázkodni a Fidesz a lesújtó adatok után. Folytatódik a recesszió Magyarországon, 2,3 százalékkal csökkent a GDP a második negyedévben

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a második negyedévben 2,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte első becslése alapján szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal csökkent. A csökkenéshez legnagyobb mértékben az ipar, a piaci szolgáltatások, ezen belül főként a szállítás, raktározás és a kereskedelem járultak hozzá. A csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye.

A hvg.hu szerint 2020 vége óta nem érkezett annyira gyenge GDP-adat, mint most, és olyan még soha nem fordult elő, hogy zsinórban négy negyedévben is romlást mérjenek.

A magyar gazdaság egy korábbi hosszú menetelés után 2020 második negyedévében, a koronavírus-járvány miatt zuhant be hirtelen nagyon. Akkor az előző negyedévhez képest majdnem 15 százalék volt a visszaesés. 2020 harmadik negyedévében ezt aztán visszahoztuk, majd 2022 első félévéig megint lassú növekedés következett.

Tavaly a harmadik negyedévben ismét csökkent a gazdaság előző negyedévhez képest számított teljesítménye, és azóta egymás után három negatív negyedév következett. Definíció szerint két egymást követő negatív negyedév már recesszió, így a mostani teljesítmény már vastagon annak számít.

A visszaesésnek számos oka van, a párját ritkító magyar infláció miatt az emberek az elmúlt időszakban nem tudtak például annyi élelmiszert venni, mint korábban, így csökkent a kiskereskedelmi forgalom. A tavalyi borzalmasan száraz nyár miatt visszaesett a mezőgazdasági termelés, valamint más ágazatok, mint az energiaipar is gyengélkedtek.

Idén várhatóan 0 és 1 százalék között alakul a gazdaság bővülése, és ha minden jól megy, akkor jövőre már ennél jóval nagyobb lehet a növekedés. Az idei kilátásokról nemrég Brückner Gergő kollégánk beszélgetett Móricz Dániellel, a Hold Alapkezelő befektetési igazgatójával, a beszélgetés itt nézhető meg:


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...