Krumplis pogácsa parasztosan, nagyanyáink kemény kedvence

Krumplis pogácsa parasztosan: nagyszüleink így szerették.
kép: ellenszel.hu

Nagyon sokféle krumplis pogácsa receptet találhatunk szerte az interneten, de az igazi zsíros parasztpogácsát nem leljük fel köztük. Az EllenLábas elhozta most azt a kemény kérgű, de annál finomabb pogit, ami méltán volt a földműves elődeink egyik kedvence.

Miért jó a „parasztos” krumplis pogácsa?

Azért sütöttek ilyet a felmenőink, mert nem kellett hozzá olaj, ami drágának számított (és számít ma is). Sajtot sem kellett tenni hozzá, sem a tetejére. Liszt és krumpli mindig volt a háznál, ahogy disznózsírból és tojásból is akadt. Így született meg ez az egyszerű, de annál nagyszerűbb recept.

Az egyik kedvenc receptünk a tejfölös bableves, amihez zöldségek sem kellenek. Ecetesen, akár lehűtve is finom. Vagy akár a tojásleves, ami szintén egyszerű hozzávalókból készül. Ezekhez kiválóan passzol a parasztos krumplis pogácsa. (Igazság szerint a lágy verziót el sem tudja képzelni hozzájuk az, aki ismeri a régi, falusi konyhát.)

Fontos, hogy ez a pogácsa nem szükségszerűen volt keményebb állagú. Ugyan a szegénység velejárója volt, hogy mennyi és milyen hozzávalókból készüljön az ebéd, a magyar szegény ember mindig feltalálta magát. Akkor is finomakat főztek a nagyszüleink, amikor nem volt miből.

Ez a krumplis pogácsa recept is ilyen. Az elkészítését az alábbi videón láthatjátok:

További cikkeinkért kattints ide! Ha más receptek között is szétnéznél, iratkozz fel az EllenLábas-csatornára, hogy ne maradj le a többi finomságról se!

loading...