Drágulhat az iskolai menza

Drágulhat az iskolai menza

Átlagosan havonta 15-20 ezer forint lehet gyermekenként most a háromszori étkezés térítési díja, de drágulhat az iskolai menza. Az élelmiszerárakkal párhuzamos mértékű (33-34 százalékos) drágulás van a menzákon is, a szeptemberi árakról azonban még nem lehet biztosat mondani.

Eddig az élelmiszerárakkal párhuzamosan drágultak az iskolai menzák, a szeptembertől bevezetett árakról viszont még nem lehet biztosat mondani, mert abba az önkormányzatoknak is van beleszólásuk. Ezt Páger Zsolt, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének alelnöke mondta az InfoRádiónak.

Páger szerint ahol az önkormányzat üzemelteti a közétkeztetést, ott azonnal jelentkeztek a piaci hatások, ahol viszont kiszervezett formában működik, ott szerződés függvénye, hogy a szolgáltató mikor tud áremelkedést érvényesíteni az önkormányzattal szemben.

Mint elmondta, a háromszori étkezés térítési díja átlagosan havonta 15-20 ezer forint lehet gyermekenként, de egy korábbi törvény értelmében a térítési díj legfeljebb a nyersanyagdíj értékének összege lehet, ami 35-40 százalék.

Így ha a rezsinövekedést és a munkaerő-drágulást is figyelembe vennénk, 50 ezer forintos összeggel kellene számolni havonta gyermekenként. Páger Zsolt szerint viszont még mindig ez a legkedvezőbb árú étkeztetési megoldás.

Páger kitért a közétkeztetésben előforduló élelmiszer-pazarlásra is. Mint mondta, új módszert jelent a svédasztalos tálalás, ami egy dabasi gimnázium példájából indult ki. A módszer lényege, hogy a gyerekek maguk határozzák meg, hogy miből és mennyit szednek. Páger szerint a hagyományos közétkeztetésben az ételek 27 százaléka ment a „kukába”, míg a svédasztalos módszer a maradék felét megmentette.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...