Nyugdíjasok, vegyétek fel a kesztyűt: így riasszátok el a betörőket

A hitelesek kerülnek kereszttűzbe.
Fotó: Ellenszel.hu

Az idős magyar nyugdíjasok sajnos gyakori célpontjai lehetnek a betörőknek és csalóknak. Azonban megfelelő védekezéssel és elővigyázatossággal sokat tehetnek annak érdekében, hogy megvédjék magukat és otthonukat a bűncselekményektől.

Ebben a cikkben konkrét tanácsokat sorolunk fel, amelyek segítségével az idősek minimalizálhatják a betörés és a csalás kockázatát.

A lehető legjobb, ha már azt is elkerüljük, hogy bárki megpróbáljon bejönni a házunkba. A bűnözők is a legkevesebb kockázattal járó bűncselekményeket részesítik előnyben. A lebukástól, börtöntől való félelem miatt bizonyos helyeket elkerülnek.

5 + 1 tipp, amivel a nyugdíjasok megelőzhetik a betörést

Nyugdíjasok, akik felveszik a kesztyűt. Tippek a betörők ellen.

 1. Kapcsolattartás és bizalom: Mindig találjanak legalább egy olyan szomszédot, aki tudja, hogy mikor vannak otthon, és mikor nincsenek. Így, ha idegeneket észlel a bizalmi szomszéd, akkor azonnal értesítheti Önöket vagy a rendőrséget.
 2. Ajtók és ablakok megerősítése: Az otthoni biztonság alapja az erős és megbízható ajtók és ablakok megléte. Használjanak minőségi zárakat, és gondoskodjanak az ablakok megfelelő lezárásáról is. Ha nincs pénzük minőségi zárra, mert az orbáni infláció elviszi a nyugdíjuk nagy részét, szereljenek fel zárláncot, kukucskát vagy akár egy erősebb, elhajlított szöget. Mindig zárják ezeket, nappal is!
 3. Riasztórendszerek és kamerák: Telepítsenek riasztórendszert és biztonsági kamerákat. Ezek a megoldások leplezetlenül figyelmeztetik a betörőket, és a valós idejű riasztások segítenek megakadályozni a betörést. Vannak kifejezetten olcsó ajtóriasztók is, amelyek az ajtó nyitásakor visító hanggal üldözik el a betörőket. Ezek már nem drágák, ahogy az olcsóbb, telefonnal összeköthető, mozgásérzékelő kamerák sem.

  Védekezzünk a betörések ellen.
  Képünk illusztráció.
 4. Unokázós csalók elleni védelem: Ha valaki telefonon vagy online értesíti egy sürgős segítségkérésről, az elővigyázatosság nem árt. Soha ne adjanak ki személyes vagy pénzügyi információkat, és ellenőrizzék az állítások valódiságát a hozzátartozókkal!
 5. Nem várt látogatók: Legyenek körültekintők a váratlan látogatókkal szemben. Soha ne engedjenek be ismeretlen embereket a lakásba, és igazolják azokat, akiknek hivatalos indokkal érkeznek. Ha valaki rendőrnek adja ki magát, bátran hívja fel a rendőrséget, hogy megbizonyosodjon róla, hogy a látogató igazolványa valódi! Amint a központban megerősítették, csak azután engedje be az illetőt!
  A nyugdíjasok mindenképp figyeljenek oda! Egy fotó, amint meglopnak egy nyugdíjast.
 6. Helyzetünk megosztása: Soha ne osszák meg a tartózkodási helyüket vagy nyaralási terveiket az interneten, vagy olyannal, akit nem ismernek. A nyaralásról csak a vakáció végezte UTÁN töltsenek fel képeket! Ne húzzák le az összes redőnyt, és egy alacsony fogyasztású kislámpát is hagyjanak bekapcsolva, hogy a betörők azt higgyék, otthon vannak! Ha a megbízható szomszédjuknak kulcsa is van a lakáshoz, kérjék meg, hogy időnként menjen át, és húzza fel a redőnyöket, az otthonlétüket színlelve!

Apró tanácsoknak tűnnek, de sokaknak nem jut eszükbe, amikor elhagyják az otthonukat. Segítsenek ezt az infót a nyugdíjasok részére eljuttatni! Köszönjük!

További cikkeinkért kattints ide! Ha a politikát unod, de szeretsz főzni, és költségkímélő ételeket keresel, ajánljuk Magyarország legizgalmasabb főzős Youtube-csatornáját, az EllenLábast.

loading...