Utazásra nem javasolt térségek utasbiztosítási fedezete

Napjainkban is időszerű probléma, hogy bizonyos természeti vagy egyéb események miatt a magyar külügy egy-egy térséget az “utazásra nem javasolt” területek közé sorol be. Ez akkor történik, ha abban a bizonyos országban olyan események zajlanak, ami miatt nem lennének biztonságban a beutazó emberek.

 

Ez az esemény lehet például nagy területen tomboló tűzvész, ez pedig a biztosítók számára is tágabb mozgásteret biztosít. Ezért mindig figyelnünk kell arra, hogy az úti célunk nem esik-e ebbe a besorolásba, hiszen ez az utasbiztosításunkra is hatással lesz.

 

Az utasbiztosítás megkötése

 

Már az utazás előtt figyelemmel kell lenni arra, hogy melyik biztosítónál érdemes megkötnünk az utasbiztosítást. Ebben segítségünkre lesz a CoverMe utasbiztosítások oldala, ahol könnyen összehasonlíthatjuk egyes biztosítók ajánlatát, így a számunkra leginkább megfelelőt tudjuk kiválasztani.

 

Nem mindegy azonban az, hogy milyen országba fogunk beutazni, mivel ha az nem javasolt térségben van, esetleg pont az utazás napján vagy kint tartózkodásunk alatt kerül bele, akkor minden társaság más és más feltételek szerint térít.

 

Milyen kár érhet bennünket, ha egy tűzvésszel sújtott területen nyaralunk?

 

A tűzvész során megsemmisülhet a poggyászunk, de mi magunk is megsérülhetünk, ezért akár kórházi ellátásra is szorulhatunk. Szükségünk lehet mentésre, szállításra, de akár hazaszállításra is. Maradandó károsodást is szenvedhetünk, sőt, meg is halhatunk!

 

De akkor is kár ér bennünket, ha idő előtt kell hazautaznunk, vagy már el sem tudunk utazni a befizetett nyaralásra. Rémálom, ha ezeket nem fedezi a megkötött utasbiztosítás, pedig ezekről már előzetesen is tudunk tájékozódni.

 

A területi és a kár alapú kizárás

 

Egyes biztosítók az utazásra nem javasolt térségre egyáltalán nem biztosítanak térítést, vagyis abban a pillanatban, ahogy a külügy bejelenti egy területre ezt a tényt, megszűnik a biztosítási kötelezettségük, mások a bejelentéstől számított bizonyos ideig még helyt állnak.

 

Vannak társaságok, melyek a kiutazás napját, mások a térségbe való beutazás napját nézik a kizárás megítéléséhez. Ha a térséget például tűz miatt nem ajánlják, akkor egyes biztosítók csak a tűz miatti kárt nem térítik meg, a többi kárt azonban igen, míg mások semmilyen kárt nem térítenek.

 

Mit érdemes tennünk?

 

Ha olyan térségbe szeretnénk utazni, amelyet nem javasolt térségbe soroltak és még nem utaztunk el, akkor semmiképpen ne induljunk útnak. Ha van útlemondási biztosításunk, megpróbálhatjuk kifizettetni, de nem biztos, hogy sikerül.

 

Ha elindultunk a térség felé, de még nem léptünk be, ne is tegyük, utazzunk haza. Akkor is ezt kell tenni, ha a bejelentés napján már az adott országban tartózkodunk és még nem ért kár. Ha pedig kár történt, akkor meg kell tenni a kárbejelentést: lehet, hogy olyan biztosítónál kötöttünk, aki még 14 napig fedezi a károkat.

 

A veszélyes térségekbe való beutazás egyáltalán nem javasolt nem csak azért, mert megsérülhetünk, hanem azért is, mert valószínűleg a biztosításunk sem fogja fedezni a károkat.loading...