Nagy változást hozhat a patikákba a kormány új terve

A német határok lezárásáról beszélt a német kancellár
Fotó: Ellenszel.hu

Nagy változást hozhat a patikákba a kormány új terve.

Az szerepel egy szerdán megjelent rendelettervezetben a kormány honlapján, hogy

Nem lenne kötelező a gyógyszerész jelenléte a vidéki kispatikákban, helyette elég lenne vele telekommunikációs eszközökön tartani a kapcsolatot.

A kormány szerint a tervezet célja, hogy megkönnyítse a fiókgyógyszertárak működését. Ezek azok a jellemzően vidéki kistelepüléseken működő gyógyszertárak, melyek a nagyobb láncok telephelyeként működnek. A rendeletmódosítás szükségességét a dokumentum a szakemberhiánnyal indokolja. Mint írják, sok kistelepülésen azért nincs patika, mert kötelező, hogy gyógyszerész is dolgozzon bennük, a fiatal szakemberek azonban sokkal szívesebben dolgoznak városi munkahelyeken.

Ha a rendeletet elfogadják, akkor elég lesz, ha ezeken a helyeken csak gyógyszerkiadó szakasszisztensek dolgoznak. Őket telekommunikációs eszközökön keresztül irányítják szakmailag a gyógyszerészek. A gyógyszerésznek 15 percen belül kellene elérhetőnek lennie. Az ehhez szükséges személyi és technikai feltételek biztosítása a gyógyszertár működtetőjének feladata.

Bár a társadalmi észrevételeket még várja a Belügyminisztérium, az már biztos, hogy a Magyar Gyógyszerészi Kamara elhibázottnak tartja a döntést. Azt, hogy miért, Hankó Zoltán elnök részletes állásfoglalásban írta le. Ebben kiemelte, hogy az ötlet egyáltalán nem új: az utóbbi években a szakmán belül többször is megkeresték már a Kamara vezetését ezzel. Míg azonban eleinte olyan gyógyszertárak jelentkeztek nála, ahol a fiókgyógyszertárat működtető gyógyszertári vállalkozást megbüntették, mert a hatósági ellenőrzés időpontjában nem volt gyógyszerész a fiókgyógyszertárban, később a gyógyszerellátásban érintett különféle szervezetek álltak élére a javaslatoknak.

Nem ez az első eset, hogy a kormány a vidéki kisgyógyszertáraknak kínál segítséget, még ha kérdéses is, hogy ezek az intézkedések mennyire működnek. Idén júniusban például egy olyan rendeletmódosítás jelent meg a Magyar Közlönyben, mely egyszeri, 90 ezer forintos támogatást nyújt a megnőtt rezsiköltségek miatt nehéz helyzetbe került kistelepülési patikáknak.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...