Figyelmeztet az Orvostechnikai Szövetség: leállhat a betegellátás

Verekedés volt egy budapesti üzletben, százezrek nézik a videót

Figyelmeztet az Orvostechnikai Szövetség: leállhat a betegellátás.

Június végére 70,2 milliárd forintra nőtt a kórházak adóssága. A négy orvosi egyetemmel együtt az adósságállomány elérte a 86,5 Mrd Ft-ot, ami történelmi rekordnak számít.

Szerdán az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) már arra figyelmeztetett, hogy mivel a kormány lépései nem elégségesek a lejárt tartozások részleges rendezésére sem,

így „amennyiben nem történik intézkedés az államtól független tulajdonú gazdasági szereplők lejárt követeléseinek kiegyenlítésére, úgy – például az eszközhiány révén – több intézményben leállhat a betegellátás.

Az OSZ szerint a kormány júliusban 39,3 milliárd forintot juttat az állami fenntartású fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmények rezsiköltségeinek – és csak annak – finanszírozására. „Figyelembe véve azt, hogy az energiaszolgáltatók állami tulajdonban vannak, illetve hogy egyes további gazdasági szereplők – pl. a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai – által kibocsátott számlák kifizetése általános elsőbbséget élvez, elmondható, hogy a magyar állam egyelőre kizárólag az érdekkörébe tartozó vállalkozások helyzetének javítására koncentrál a költségvetési források felhasználása során” – írták.

A szövetség felmérése szerint a lejárt adósságállomány legalább fele a gyógyító technológiákat szállító cégek felé áll fenn. Mivel ezek a technológiák nélkülözhetetlenek a magas színvonalú gyógyítás során, a rendkívül rossz finanszírozási helyzet miatti esetleges kiesésük a betegellátásból, súlyos veszélyeket hordoz magában.

Mindezek miatt, az OSZ nyomatékosan kéri a kormányt, hogy gondoskodjon az egészségügyi intézmények megfelelő finanszírozásáról, és mihamarabb nyújtson segítséget abban, hogy a kórházak még a nyár folyamán ki tudják fizetni az összes beszállítójuk felé fennálló, lejárt tartozásukat.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...