Itt az idő, hogy Te is tiltakozz: állítsák le az összes akkugyár-építést

Itt az idő, hogy Te is tiltakozz!

Itt az idő, hogy Te is aktívan tiltakozz az akkumulátor-gyárak építése ellen. Ha egyetértesz azzal, hogy nincs szükség rájuk, írd alá a DK petícióját!

Egyre több településen jelenti be az Orbán-kormány akkumulátorgyár építését. Ezzel tönkre teszik a termőföldeket, a levegőt, az ívóvizet, miközben több pénzt költenek rá, mint amennyire a tanárok fizetésemeléséhez lenne szükség.

Ha te is úgy gondolod, hogy le kell állítani az akkumulátorgyárak építését, amelyeket az Orbán-kormány az emberek megkérdezése nélkül, a környezetvédelmi szempontokat figyelmen kívül hagyva telepít a magyar városokba, akkor írd alá a DK petícióját!

Itt az idő, hogy mindannyian nemet mondjunk Magyarország környezetének lerombolására

A villanyautók iránti kereslet ugrásszerűen növekszik, különösen annak fényében, hogy az Európai Unióban 2035-től betiltják a belső égésű motoros járművek, azaz a benzines és dízelüzemű autók értékesítését. A Greenpeace szerint Európában 2028-ra le kellene állni a benzines, dízeles és hibrid járművek forgalmazásával. Ez szükséges ahhoz, hogy betartsuk a párizsi klímaegyezményben meghatározott 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedési célt. Azonban az átállásnak is megvannak a maga kihívásai.

Magyarországon a kormány azzal a céllal lépett fel, hogy az ország a világ harmadik legnagyobb akkumulátorgyártójává váljon. Azóta több beruházás is történt ezen a területen.

Azonban a döntéshozók az infrastruktúra fejlesztésekor gyakran nem veszik figyelembe eléggé a környezet- és természetvédelem, valamint a helyi lakosság igényeit. Sokszor az ilyen nagyberuházások a fenntarthatósági szempontokkal összeegyeztethetetlen módon valósulnak meg, súlyos környezeti hatásokkal járva. Nem szabad elfelejteni, hogy Magyarországon is korlátozottak az erőforrások, ezért ezeknek az üzemeknek az energiaigénye és vízfogyasztása is rendkívül magas. Ez pedig veszélyeztetheti a környezetünket.

Itt az idő, hogy Te is tiltakozz!

Például a Debrecenben épülő akkumulátorgyár esetében az ipari park vízfogyasztása, egy előkészítő szakértői tanulmány szerint, akár napi 60 ezer köbméter is lehet, ami magasabb, mint az egész város vízfogyasztása.

Ugyanakkor Debrecen és környéke az utóbbi években súlyos aszályokkal küzd, így a vízfogyasztás növelése felszíni szárazságot okozhat, ami veszélyeztetheti a környezetet. Emellett Debrecennek nincs jelentős folyója, így onnan nem lehet egyszerűen megoldani a vízellátást. A gyár által felhasznált víz jelentős része pedig párolgási veszteségként a légkörbe kerül.

A környezet- és természetvédelem fontosságát és az ilyen beruházások fenntarthatóságát figyelembe véve, a döntéshozóknak alaposan meg kell fontolniuk a nagyberuházásokat, és olyan megoldásokat kell találniuk, amelyek összhangban vannak a klímavédelmi célok és a fenntarthatóság elveivel.

Itt az idő, hogy Te is tiltakozz, írd alá a DK petícióját ide kattintva! További cikkeinkért kattints ide!

loading...