Dr. Czeglédy Csaba Orbánék egyik legnagyobb hazugságáról írt

Dr. Czeglédy Csaba Orbánék egyik legnagyobb hazugságáról írt
Kép forrása: Czeglédy Csaba Facebook-oldala

Dr. Czeglédy Csaba Orbánék egyik legnagyobb hazugságáról írt:

„Orbánék egyik legnagyobb hazugsága, hogy bezzeg ők jól bánnak a közös pénzünkkel.

Nézzük csak a legfrissebb példát.

A Magyar Nemzeti Bank hosszú éveken keresztül nyereségesen működött, olyannyira, hogy 2019-ben és 2020-ban összesen 500 milliárd forintot be is fizettek a költségvetésbe a magyar állam osztalékaként (az ezt megelőző években még 100 milliárdot, így összesen 600–at).

Megjegyzem persze, hogy az MNB főleg azért tudott ekkora nyereségre szert tenni, mert sokat keresett a gyenge forinton, tehát ami nekünk rossz volt, azon ők nyerészkedtek.

Annyira jól ment a szekér, hogy Matolcsyék 2013-204-ben létrehoztak hat alapítványt, amikbe belenyomtak 266,4 milliárd forint közpénzt. Amikor ezt elkezdték újságírók firtatni, akkor meg arra hivatkoztak, hogy az alapítványokba került pénz elvesztette közpénz jellegét, így aztán nincsen semmi látnivaló. De ez már egy másik történet (a Magyar Narancs tanulságos cikkét kommenbe beteszem).

Aztán elmúltak a bőség évei: 2021-ben 57,1 milliárd forint veszteséget hozott össze az MNB, tavaly pedig már 402 milliárdot. A feketeleves pedig csak ezután jön: idén várhatóan 2.000 milliárd (!) forint lesz a jegybank vesztesége. Összejön tehát év végére összesen közel 2.500 milliárd forint mínusz.

Mit mond erről a hatályos törvény: az MNB hiányát a költségvetésből kell kipótolni. Csakhogy június végén már 2.900 milliárd forint volt az idei költségvetési hiány, ami az éves hiánycél 85 százaléka. Tehát pénz az nincs.

Mit lép erre a bölcs kormányunk: módosítani fogják a törvényt, hogy ne kelljen pótolni a jegybank hiányát (erről a linket kommetbe beteszem).

Összefoglalva: az MNB, amikor ment a szekér, befizetett tíz év alatt 600 milliárd forintot a költségvetésbe, 266 milliárdot pedig alapítványoknak adott, majd három év alatt összehoz 2.500 milliárd forint veszteséget, amit a magyar állam költségvetéséből, azaz a mi közös pénzünkből kellene pótolni.

Azonban a költségvetés olyan rosszul áll, hogy erre semmi esély nincsen. Tehát inkább törvényt módosítanak.

Sokat lopnak, de legalább kormányozni tudnak.

Bizonyára.”


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...