Ez az őrület vár Magyarországra

Ez az őrület vár Magyarországra
MTI-fotó

Ez az őrület vár Magyarországra. A termelővállalatok és toborzóirodák egyre nagyobb számban hoznak Magyarországra külföldi vendégmunkásokat. Csak tavaly, egy év alatt 81 ezerrel nőtt a számuk. És a következő években, évtizedekben még többen jönnek majd.

Az elmúlt napokban Hajdúszoboszlón éles konfliktus bontakozott ki, ami helyi szinten jól bemutatja, mi lesz a következő néhány év egyik legmegosztóbb témája Magyarországon, írja a Telex a vendégmunkások Magyarországra telepítésével kapcsolatban. A lap szerint Hajdúszoboszló mutatja meg kicsiben, milyen őrület vár az egész országra.

A helyiek dühösek, mert sok külföldi vendégmunkás érkezik a településre a közeli gyárépítések miatt. Dühösek és elkeseredettek, amiért pont ide, Magyarországra jönnek vendégmunkások, holott korábban Orbán Viktor miniszterelnök hosszú éveken át sulykolta, nem lesz ilyen, mert csak bajt, erőszakot, pusztulást hoznának ránk.

A helyiek nem értik, miért érkezett ennyi külföldi vendégmunkás Hajdúszoboszlóra, hiszen korábban azt hallották: egyetlen migráns se teheti be a lábát az országba. Azóta azonban változott a helyzet: Orbán Viktor szerint 500 ezer új munkásra lesz szükség.

A hajdúszoboszlói polgármester félti a város turizmusát, és – egy azóta törölt Facebook-posztban – arra kérte a helyi lakosokat: „Tegyenek bejelentést minden olyan esetről, ahol vendégmunkások elszállásolását tapasztalják, vagy gyanítják.”

A közelmúltban több Debrecen környéki óriásberuházást jelentett be a magyar kormány. A városban épül a BMW gyára, és két kínai cég, a CATL és az Eve Power is gigantikus akkumulátorgyárat létesít. A bejelentésekkor általában elhangzik, hogy ezekkel sok ezer új munkahely jön létre, azt azonban már nem teszik hozzá, hogy kik fognak dolgozni ezekben az üzemekben, és kik fogják felépíteni azokat. Pedig a hazai munkaerőhiány és az egyre több Magyarországra érkező vendégmunkás alapján úgy tűnik, nagy arányban külföldiek, EU-n kívülről jövők végzik el ezeket a munkákat.

Az utóbbi hónapokban Debrecen környékére is sok munkás érkezett az EU-n kívülről. Őket a környező településeken szállásolták el, de a sokévnyi, külföldiekkel való riogatás után a helyben lakó magyarok nem örülnek az érkezésüknek.

A Debrecen melletti, fürdőiről híres, 24 ezer lakosú Hajdúszoboszló polgármestere, Czeglédi Gyula pár nappal ezelőtti, politikusi Facebook-oldalán megjelent posztjában arról írt, konzultált a helyi rendőrkapitánnyal, és fokozott figyelmet kért a rendőrségtől.

„Évtizedeken át szorgalmasan dolgoztunk azon, hogy felépítsük és fenntartsuk turisztikailag meghatározó szerepünket. […] Ezért határozottan kijelentem, hogy nem engedjük, hogy a városunk biztonságát és hírnevét bárki is veszélyeztesse.

Minden olyan intézkedést megteszünk, amely képes megakadályozni városunkban munkásszálló létesítését. Amennyiben indokolttá válik, úgy nyilvánosságra hozom azoknak az egyéneknek a nevét, akik külföldi vendégmunkásokat tartanak Hajdúszoboszlón” – írta.

Azt is hozzátette: az önkormányzat az elmúlt hónapokban hozott több olyan intézkedést, „amellyel tovább kívánja korlátozni városunkban munkásszálló létesítésének és üzemeltetésének lehetőségét a kiemelt üdülő övezeten túl, szinte az egész városra kiterjesztve”. A polgármester leszögezte, a helyi rendelet szerint csak a város ipari övezetében lehet munkásszállót létesíteni, és ott is csak akkor, ha az üzemeltető helyi, hajdúszoboszlói vállalkozó.

Mint írta, lakossági bejelentések alapján lehetőség van további vizsgálatokra például bérleményekben, és „szükség esetén a szakhatóságok, adóhivatal, katasztrófavédelem és népegészségügy tájékoztatására”. Úgy fogalmazott: „Én magam sem azért dolgoztam városunk turizmusának felvirágoztatásáért közel három évtizeden keresztül, hogy most egy debreceni iparfejlesztés mellékszálaként tönkre tegyék városunk turizmusát.”

Felhívta a lakosok figyelmét, „hogy tegyenek bejelentést minden olyan esetről, ahol vendégmunkások elszállásolását tapasztalják, vagy gyanítják!”.

Lincshangulat

A városvezető posztja alatt lincshangulat alakult ki. Több helybéli azt kérte, menjen ki a rendőrség egy ismertebb helyi szórakozóhelyhez. Erre azt írta egy másik kommentelő, hogy kiment a rendőrség, csak éppen egyetlen vendégmunkást sem találtak ott. Egyesek „török vallásúak” érkezéséről panaszkodtak, mások nem értettek egyet a polgármester ötletével, hogy az ipari parkban épüljön munkásszálló. Azt javasolták, sehol se épüljön ilyesmi a városban.

Rengeteg komment érkezett, de egy idő után Czeglédi Gyula törölte a posztot. Viszont Szoboszlón hallottam nevű helyi Facebook-csoportban továbbra is forrnak az indulatok. Néhányan igyekeztek nyugtatni a feldühödött embereket azzal, hogy eddig semmi biztos infó nincs arról, hogy volt-e egyáltalán bármiféle erőszak vagy törvénytelenség a vendégmunkások részéről, és ameddig nincs ilyen biztos infó, nem érdemes pánikot kelteni.

„Mielőtt nagyobb baj lenne, azelőtt kellene csírájában rendezni a soraikat. Nem pánik keltés, előzékenység”

– reagált erre egy másik csoporttag.

Valaki belinkelte a poszthoz a kormány új vendégmunkástörvényét, ami alapján maximum 2+1 évig maradhat csak itt egy vendégmunkás. „Sokra megyünk vele, ha folyamatosan cserélődnek. Akár évtizedekig jelen lehetnek. Ez a 2+1 év max. arra jó, hogy ne tűnjön fel, ha majd tartósan megbetegszenek” – írta valaki.„2+1év? Na ezzel ki vagyunk segitve:) 3 ev utan meg kapnak uj szemelyit es megint 2+1 év indul:))))” – írta egy másik kommentelő. Volt, aki azt fűzte hozzá: „A kínaiak, négR-ek egy személyivel eleve tízen jönnek, mert fehér ember nem különbözteti meg őket.”

Néhányan a kormánypártot és a Fidesz-szavazókat emlegették a kialakult helyzet miatt:

  • „Még tehetik a nép kussol! Jó így mindenkinek! Hol vannak a fidesz szavazók!? Mondják már el hogy ez milyen jó lesz nekünk…”
  • „Ez ment a propaganda beszedben, hogy az illegalis migransok majd megeroszakoljak a magyar noket….es erre ok 300.000 munkavallalo ferfit telepitenek be. Feleseg gyerek csalad nelkul….kivancsi leszek kapnak melle Bromot is, hogy ne akarjanak feleseg potlekot keresni? 3 ev alatt?”
  • „De ez nem lehet. Dr Orbán biztos nem tud róla. Ha tudta volna, nem engedte volna.”
  • „Úgyis azt mondják majd, hogy Brüsszel telepítette be őket.”
  • „A kormány nem engedi Brüsszelnek, hogy migránsokat telepítsenek ide, mivel nem tűri a konkurenciát. Ők már idehozták a beduinokat. Bőven túlteljesítve a kvótát is.”

A rendőrséghez egyetlen bejelentés sem érkezett

Valaki azt írta, hogy „ők is emberek akik egy könyebb, biztonságosabb élet reményében vállalják a külföldre költözést”. Erre ez a reakció érkezett: „Szívböl kívánom hogy ezek jórésze az ön háza mellett kapjon szállást. Ezt kár volt kiírnia, meg fogják lincselni magát de meg is érdemli.”

A Telex érdeklődött a hajdúszoboszlói rendőrségnél, hogy kiderüljön, az utóbbi hónapokban mennyi olyan kihágás történt, ami vendégmunkásokhoz köthető.

„Megkeresése alapján tájékoztatom, hogy ebben az évben külföldi vendégmunkásokkal kapcsolatban a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányságra nem érkezett bejelentés, nem történt rendőri intézkedés”

– válaszolta a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Nagyjából a 2015-ös migrációs válság óta az alábbiak a Fidesz fő üzenetei:

  • Nem leszünk bevándorlóország.
  • Ide be nem teheti a lábát senki, aki Ázsiából, Afrikából vagy ki tudja honnan jön.
  • Minket nem érdekel, hogy a jobb élet reményében jönne ide, menjen inkább máshová, vagy maradjon otthon.

Milliószor hallhattunk ilyen mondatokat kormánypárti politikusoktól. „Az ellenzék beengedné a migránsokat” – választásokat lehetett nyerni Magyarországon efféle riogatásokkal. Orbán évek óta hangsúlyozza, ide nemcsak a háborús övezetekből érkezőket nem engedjük be, hanem azokat sem, akik dolgozni jönnének valamelyik békés országból.

„Mi nem hívtunk ide soha senkit se vendégmunkásnak, se semmilyen más okból, hogy itt éljenek velünk. Tehát mi nem bevándorló ország vagyunk, és Magyarország nem akar bevándorló országgá válni.”

– mondta Orbán Viktor 2017-ben nagy nyilvánosság előtt. Mostanra azonban megváltozott Orbán hozzáállása. A fogyó népesség és az épülő gyárak munkaerőigénye miatt nagyon feszítetté vált a magyar munkaerőpiac.

Sok magyar választópolgárhoz nem ért el az az információ, hogy változás történt a kormány gazdaságpolitikájában.

Nem tudni, mennyien hallották vagy olvasták, amit Orbán Viktor idén tavasszal teljesen világosan kimondott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén:

„a magyar gazdaságnak egy-két éven belül szüksége lesz félmillió új munkavállalóra.”

A kormányfő persze rögtön hozzátette: szükség van ugyan erre a sok-sok új munkásra, „de ez nagyon sok kérdést vet fel”. Szerinte a gazdasági észszerűség csak az egyik szempont, „mert láttuk már pár nyugat-európai ország vendégmunkásokkal megterhelt helyzetét”. A vendégmunkásokkal kapcsolatban nagyon nagy óvatosságra van szükség – mondta.

A termelővállalatok és toborzóirodák egyre nagyobb számban hoznak Magyarországra külföldi vendégmunkásokat. Csak tavaly, egy év alatt 81 ezerrel nőtt a számuk. És a következő években, évtizedekben még többen jönnek majd. A hazai munkaerőpiacon érdemi munkanélküliség nincs, sőt, évek óta sok ágazatban fojtogatóan nagy munkaerőhiány van, és ez komoly akadálya az ország gazdasági fejlődésének.

Egyre több országból egyre több külföldi munkavállaló érkezik Magyarországra. Nincs elég hegesztő, targoncás, kamionsofőr, de egyszerűbb feladatokat ellátó betanított munkás sem. Így aztán jönnek Fülöp-szigetekiek, indonéziaiak, kazahok, indiaiak, kirgizek, mongolok.

Szinte minden szakértő egyetért abban, hogy az Orbán Viktor által említett pár éven belüli 500 ezer új munkavállalót egész biztosan nem lehet csak magyarokból kiállítani. Többek szerint 200-300 ezer vendégmunkásra lehet szükség. Kérdéses, hogy a hazai lincshangulatba és ellentmondást nem tűrő idegenellenességbe hogyan lehet majd behozni 200-300 ezer idegen embert.

A Fidesz épp néhány hete fogadta el a vendégmunkástörvényt, ami Orbán szerint „Európa legszigorúbb szabálya”. Annyi vendégmunkás jöhet be Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van. Két évre jöhet a vendégmunkás, ezt egy esetben lehet meghosszabbítani.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...