Alaszkai tőkehalfilé tepsiben: az egész család imádni fogja

Alaszkai tőkehalfilé rác módra. A fotón az étel.

Az alaszkai tőkehalfilé egy viszonylag jó áron kapható, fagyasztott halféle. Előnye, hogy nincs benne szálka, ezért nem kell vigyáznunk a fogyasztása közben. Ezúttal egy nem szokványos elkészítési módját mutatjuk be nektek.

A rácpontyot sokan ismerjük. A „rác” elnevezés pedig arra utal, hogy ez az étel délvidéki eredetű, és eredetileg az ortodox szerb betelepülteket nevezték így, akik délről érkeztek hazánkba, hogy meneküljenek a törökök elől.

Teljes bizonyossággal nem tudni, hogy ez a tepsis halrecept készen került e hozzánk, vagy a már köztünk élő rácok alakították át az ételt saját szájuk íze szerint. Az étel mediterrán jellege inkább a délies ízeket eredményez, a krumpli, szalonna, de különösen a tejföl és a paprika használata viszont minden kétséget kizáróan a magyar jellegre utal.

Ebben a receptben a pontyot kicseréljük, és ételünk alapját az alaszkai tőkehalfilé képezi majd. Erre lecsós alap kerül, illetve dollárburgonya. A rétegezett tepsis sült tetejére fokhagymás tejfölt teszünk, majd 35-40 percen át sütjük.

Díszítésként lilahagymát, petrezselymet, pirospaprikát szórhatunk rá, de csak a képzeletünk szabhat határt a dekorációnak. A pirospaprikát a tejfölhöz is keverhetjük. A paprikás ízvilág kiválóan passzol a tőkehalfiléhez. A lecsóba cukkinit is szelhetünk, attól még finomabb lesz.

Tudtad, mi a lecsó titkos hozzávalója, amitől igazán tökéletes lesz? Ebből a cikkből megtudhatod. Ha inkább a legfinomabb húsleves tippei érdekelnének, kattints ide.

loading...