A vízdíjhoz is hozzányúlna a kormány: megszorítások jöhetnek

Árnyékkormány: Lassan összeomlik az ország Orbán Viktor körül
forrás: MTI-fotó

A vízdíjhoz is hozzányúlhat a kormány a legfrissebb sajtóhírek szerint. Ősztől változások jöhetnek a lakossági víz- és csatornadíjak kedvezmény-rendszerében. A döntés meghozatala Orbánékon múlik.

A vízdíjhoz is hozzányúlhat a kormány, de nem ez a legnagyobb baj: a vizek országában úgy folyatják el az ivóvizet, ahogy a közpénzt

A szakemberek becslései szerint a magyarországi víziközmű-infrastruktúra fejlesztése akár 10-15 évig is eltarthat. Ennek költsége 1000-3000 milliárd forintra tehető. A hálózatnak el kell érnie a korszerű műszaki és szolgáltatási színvonalat, ami elengedhetetlen.

A szükséges beruházási források előteremtése érdekében, a Napi információi szerint, az ősztől a havi öt köbméteres vízfogyasztásig járhatnak lakossági kedvezmények a jelenlegi víz- és csatornadíjakból. Amennyiben a fogyasztás ezt a mennyiséget meghaladja, a magánszemélyektől piaci árat kérhetnek majd a szolgáltatók. Nem kímélik tehát a nagycsaládosokat sem, akik jóval több vizet fogyasztanak, vagy azokat az időseket, akik öntözik a kertet.

A vízdíjak befagyasztása 2012-ben, majd a 2013-as rezsicsökkentés, és a vízi közművek sújtó vezetékadója jelentősen csökkentette a szolgáltatók bevételét. Mostanra már nem fedezi a hálózat fenntartási, karbantartási, rekonstrukciós és bővítési költségeit. Ezeket a hiányosságokat egy ideig az uniós forrásokból induló fejlesztési projektek ellensúlyozták, de idővel ezek hatása is kevés lett a hiány pótlására. (Hamarosan mindenre kevés lesz, ugyanis az orbáni korrupció miatt az EU nem is utalja ki a pénzeket.)

„Minden hálózatba befolyó 100 liter ivóvízből 20-25 liter elveszik a törött vagy repedt vezetékek miatt” – hívta fel a figyelmet Kurdi Viktor, a MaVíz Magyar Víziközmű Szövetség elnöke, majd hozzátette: „Vannak olyan helyszínek is, ahol a veszteség eléri az 50 litert.”

Így tehát amíg sok országban 1 liter ivóvízért is versenyeznek, Magyarország megengedi magának azt a luxust, hogy az értékes vizeink 50 százalékát elfolyassa. Ez önmagában is a magyar emberek és a természeti kincseink kifosztása. Ezért a trágár, hanyag rendszerért pedig ki más fizetne, mint az egyszerű emberek.

Ősztől meghúzhatjuk a nadrágszíjat, még több megszorítást borít a nyakunkba a Fidesz.

További cikkeinkért kattints ide! Ha szeretnél gazdaságos ételek receptjeiről videókat nézni, látogasd meg az EllenLábas csatornát!

loading...