Kiadták a riasztást: erre jön a vihar

Kiadták a riasztást: erre jön a vihar

Kiadták a riasztást: jön a vihar. Narancs riasztást adott ki heves zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat, de nincs kizárva a piros riasztás kiadása sem a Szlovákia felől közeledő vihar miatt.

„KIKERÜLT A NARANCS RIASZTÁS 

A magyar radarok is már látják a rendszert, egyre közelebb kerül hozzánk. Elsődleges károkozó jelenség az erősen viharos szél lehet, amely kapcsolódhat a zivatarokhoz, ugyanakkor a nagyobb méretű jég sincs kizárva!

A legmagasabb szintű, piros riasztás kiadására is van esély potenciálisan a délnyugati határnál!”

Veszélyjelzés: https://www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/

Radar: https://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/

FIGYELEM

Egy adott területre kiadott figyelmeztetés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek a veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján!

A heves zivatarok legfőbb veszélyforrása a 90 km/h-nál nagyobb, esetenként akár 100-110 km/h-t meghaladó kifutószél. Emellett az intenzívebb cellákat károkozó, akár 4-5 centiméter átmérőjű jégeső is kísérheti, és helyenként rövid idő alatt 20-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat le.

Nemcsak a Dunánúlon és délen, északkeleten is előfordulhatnak heves zivatarok, szupercellák a délutáni, esti órákban, melyek helyenként szintén veszélyes, károkozó kísérőjelenségeket vonultathatnak fel.

A viharokat kísérő potenciálisan veszélyes időjárási jelenségek miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat a piros riasztási fokozatot is elrendelheti.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...