Ez sokaknak fájni fog: Az EU-s biztos szétoszlatta a fideszes hazugságot

Ez sokaknak fájni fog: Az EU-s biztos szétoszlatta a fideszes hazugságot

Ez sokaknak fájni fog: Az EU-s biztos szétoszlatta a fideszes hazugságot.

Már idén ősztől kieshetnek a magyar közalapítványi egyetemek az Erasmus-programból – közölte Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa a Népszavával. Ez ellentmond annak, amit nemrég Navracsics Tibor felelős miniszter mondott. Ő azt mondta, csak a jövő szeptembertől kezdődő kifizetések sorsa lóg a levegőben.

Hahn szerint továbbra is várják a kormánytól azoknak az intézkedéseknek a végrehajtását, amelyet a jogállamisági eljárásban blokkolt 6,3 milliárd euró feloldása feltételének szabtak meg. Szerinte megkapták a magyar javaslatcsomagot, de az annyira nem tartalmaz újdonságokat, hogy nehéz rá válszolni.

Hétfőn adta ki a 2023-as Erasmus+-pályázatok nyerteseinek listáját a Tempus Közalapítvány. Ezen a listán a közérdekű vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemek egyelőre nem szerepelnek, őket csak feltételesen tudták támogatni.

Az Európai Unió Tanácsa, amely a tagállami miniszterekből áll, tavaly decemberben tiltotta el az uniós kötelezettségvállalásoktól a vagyonkezelő alapítványokat, így az ilyen hátterű „modellváltó” egyetemeket is. A Tanács – európai bizottsági javaslatra – úgy látta, hogy az alapítványok nem elég átláthatóan működnek, összeférhetetlen módon ülnek bennük politikai döntéshozók, és a magyar kormány nem kezelte a hónapokkal korábban ismertetett bizottsági kifogásokat. A kormánynak azóta sem sikerült feloldatnia a korlátozást: miközben az Európai Bizottságra vár, az uniós testület szerint világosak az elvárásai.

Az ülésen ugyan értékelték a közérdekű vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemek pályázatait is, de az Európai Unió Tanácsának múlt év végi határozata szerint a Tempus Közalapítvány jelenleg nem tehet jogi kötelezettségvállalást.

A Tempus közleménye hangsúlyozza, hogy a tanácsi határozat átmeneti, és az Európai Bizottság további tájékoztatásáig van érvényben. A testület kuratóriuma az értékelés után feltételes támogató döntést hozott az Erasmus+ hallgatói és munkatársi mobilitások pályázattípusban.

A Hvg.hu cikke szerint több ezer diákot is érinthet jövőre, ha nem sikerül a kormánynak megegyezni az Európai Bizottsággal. Számításaik szerint az Erasmus+-diákcsereösztöndíjakról szóló megállapodás hiányában a közérdekű vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemeken akár 4500 hallgató is kimaradhat a lehetőségből, hogy egy félévet más uniós országban tanuljon.

Spanyolország durván szégyenbe hozta a Fideszt


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...