Hatékony módszerek – Hogyan lehet könnyedén leszokni a dohányzásról?

forrás: freepik

Köztudott tény, hogy a dohányzás negatív hatással van az egészségre. Tüdőrák, szív- és érrendszeri megbetegedések, fogászati problémák…csak néhány tünet, amelyek „becsomagolják” ezt a világszerte oly gyakori szokást. A veszélyek tudatosítása azonban nem könnyíti meg a dohányzásról való leszokást., amely ennél sokkal nehezebb!

Miért olyan nehéz leszokni a dohányzásról?

Az agynak hozzá kell szoknia a nikotin hiányához, amely a legfontosabb függőséget okozó anyag. A cigarettákat pedig kifejezetten arra tervezték, hogy a nikotint gyorsan eljuttassák az agyba. Bár az elektronikus cigaretta segíthet a leszokásban, de ez még nem jelenti azt, hogy az eliquid nem tartalmaz káros anyagokat.

Hozzá kell szokni egy új rutinhoz…

A cigisek napjait betöltik a dohányzással kapcsolatos pillanatok: munkahelyi szünetek, beszélgetések a barátokkal, egy kávé elfogyasztása stb. Az érzelmek a dohányzáshoz is kapcsolódnak, sokaknak szükségük van rá, ha stresszesek, másoknak akkor is, ha boldogok.

Fontos bízni abban, hogy a dohányzás mellőzésével képes leszel újjáépíteni napi rutinjaidat, és képes leszel túljutni a negatív helyzeteken. Ne feledd, hogy emberek millióinak sikerült, és mindannyian azt mondták, hogy jobban érezték magukat utána.

5 tipp, amely segít a leszokásban!

1. Teremtsd meg a dohányzás abbahagyását elősegítő környezetet!

Szabadulj meg a cigarettától a házban, az autóban és a munkahelyen, mielőtt felhagy ezzel a szokásával. Szabadulj meg az adott kiegészítőktől is, mint az öngyújtók, gyufák, hamutartók stb.

2. Vond el a figyelmedet a dohányzásról

Amikor erős késztetést érzel a dohányzásra, úgy tűnik, ez az egyetlen dolog, amire vágysz. Ne feledd, hogy sok minden történik körülötted, minden pillanatban. Hallgass zenét, sétálj vagy végezzen más fizikai tevékenységet, játssz egy videójátékot vagy nézz meg egy filmet.

3. Találd meg a cigaretta különféle helyettesítőit

Keres különféle tárgyakat, amelyeket cigarettaként használhatsz: fogpiszkálót, szívószálat. Használj különféle stresszoldó tárgyakat, labdákat, rágógumit stb.

4. Vigyázz az egészségedre

Az a pillanat, amikor abbahagyod a dohányzást, ideális arra, hogy elkezdj jobban gondoskodni testedről. Igyál elegendő vizet, egyél egészséges ételeket – a szervezetnek erőforrásokra van szüksége ahhoz, hogy eltávolítsa a méreganyagokat a cigarettából.

5. Fontolj meg helyettesítő terápiákat

A nikotin hiánya fejfájást okozhat, befolyásolja a hangulatodat és csökkenti az energiádat. A dohányzás iránti vágy elsöprő tud lenni, de a fent említett e-cigi, a nikotint tartalmazó termékek, például a rágógumik, tapaszok vagy spray-k, növelhetik a siker esélyeit.

loading...