Friss időjárás: nagyon viharos lesz a szerda – mutatjuk, merre

Friss időjárás: viharos éjszaka jön

Friss időjárás: nagyon viharos lesz a szerda – mutatjuk, merre. Heves zivatarok több hulláma jöhet, reggeltől estig viharokra készülhetünk. Szélviharral, jégesővel, felhőszakadással kísért zivatarok több hulláma jöhet szerdán az Időkép szerint.

Holnap ismét a zivataroké lesz főszerep. Egy hullámzó frontrendszer előoldalán leszünk, a magasban fújó futóáramlás, a nagy mértékű szélnyírás és a rendkívül nagy labilitás jó táptalajt biztosít a heves viharok számára, melyek több hullámban jöhetnek.

A nyugat felől érkező első hullám már a kora hajnali, reggeli órákban átvonulhat az országon. Már ekkor szupercellák és bow-echos zivatarrendszerek alakulhatnak ki. Ezekhez károkozó szélvihar, jégeső, és felhőszakadás társulhat. Délután aztán újabb hullám érkezik a Dunántúlra.

A heves zivatarok legfőbb veszélyforrása a 90 km/h-nál nagyobb, esetenként akár 100-110 km/h-t meghaladó kifutószél.

Emellett az intenzívebb cellákat károkozó, akár 4-5 centiméter átmérőjű jégeső is kísérheti, és helyenként rövid idő alatt 20-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat le, ami különösen a hegyvidéki, dombsági területen villámárvizek kialakulásához is vezethet.

Nemcsak a Dunánúlon és délen, északkeleten is előfordulhatnak heves zivatarok, szupercellák a délutáni, esti órákban, melyek helyenként szintén veszélyes, károkozó kísérőjelenségeket vonultathatnak fel.

A viharokat kísérő potenciálisan veszélyes időjárási jelenségek miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat a piros riasztási fokozatot is elrendelheti a holnapi nap folyamán.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...