A Mi Hazánk vezetése sötét bunkók társasága, de most igazuk lett

A Mi Hazánk ezúttal nem lőtt mellé. A képen Novák Előd.
Kép: MTI

A Mi Hazánk egy igazán ártalmas közéleti tényező. Sötét, primitív figurák vezetik, akik ezúttal olyasmit tettek, amiről maguk sem gondolták, hogy talán még jó is lehet.

A Mi Hazánk a sokadik szereplője a mára már legendává vált ferencvárosi pad lefestésének. Előtte a fradi ultrák, az Amnesty International Magyarország emberjogi szervezet, valamint ismeretlenek is átfestették a padot. Volt, aki szivárványosra, volt aki zöld-fehérre, volt aki barnára (ezt nem igazán értjük, de tényleg akadt ilyen is.) Jött aztán a Mi Hazánk, mert semmiből nem akarnak kimaradni, ami egy kicsit is emelheti a politikai rönoméjukat.

Piros-fehér-zöld színűre festették a padot. Jelezve ezzel, hogy Magyarország mindenkié, aki tisztességesen és boldogan szeretne itt élni. Függetlenül minden tulajdonságától, magyarnak lenni egy életérzés, hiszen mi mind egy vérből valók vagyunk. A fradisták, az Újpest-szurkolók, a melegek, a heterók ugyanúgy magyarok. (Még akkor is, ha ez Novák Elődnek vagy épp Toroczkai Lászlónak nem tetszik.)

A baj ezzel csak az, hogy egy pad nagyobb indulatokat tudott szülni, mint bármi más, pedig sok olyan ügy mentén elindulhatott volna az ecsetforradalom, amire érdemes időt szakítani. Az LMBTQ-ügyek fontosak, de nem a padon dőlnek el.

A Mi Hazánk színe a piros-fehér-zöld, ahogy a miénk is, de ott van még a lila

A lila tenyér. A kedvenc LMBT-szimbólumom. Tartalom van mögötte. Összetartás, igazságérzet, harc.

A Mi Hazánk végre nem lőtt mellé.

1969 Halloween éjszakáján a Meleg Felszabadítási Front (GLF) és a Society for Individual Rights (SIR) tagjai összegyűltek a San Francisco Examiner épülete előtt, hogy tiltakozzanak a napilapban megjelent melegellenes cikkek ellen. Az ország többi folyóiratához hasonlóan a lapnak is az volt a politikája, hogy kinyomtatta a melegbárok razziák során letartóztatott férfiak nevét és címét, hogy könnyen rájuk találjanak az üldözőik.

Amikor már többen áldozatául estek a neonácik támadásának (volt, aki az életével fizetett), úgy vélték, ebből elég volt. A szerkesztőség elé vonultak. A tetőn lévő alkalmazottak lila nyomtatótintát öntöttek le a tüntetőkre, akik erre bepipultak (vagy belilultak?), ésfestékes tenyereikkel ütötték az épület üvegajtaját. A kéznyomok ott maradtak. Jelképezték mindazt, amit a megölt, megkínzott ártatlan emberek emléke megkövetelt a demonstrálóktól.

A rendőrök aztán leverték a tüntetést, később pedig külön-külön levadászták a hangjukat felemelő polgártársaikat. A lila tenyér „mozgalom” hőseinek is köszönhető, hogy nem sokkal később a homoszexualitást nemzetközileg is eltávolították a betegségek listájáról 1973-ban. Ha nincsenek a bátrak, akik akkor a nyomdánál vannak, nem biztos, hogy most beszélhetnénk padok színezéséről.

A pad nem erről szól. Baranyi Krisztina hagyja meg inkább piros-fehér-zöldnek! Az mindannyiunké. Fessen óvodákat, kórházakat, vagy akár képeket a maga szórakoztatására! A pad nem fogja megoldani a problémáinkat. Azok pedig sajnos vannak.

Ha nő vagy, de a személyidben férfiként szerepelsz, bedugnak a nagydarab rabok közé

  • Nem oldja meg azt a pad, hogy a Fidesz idióta propagandája miatt transznemű, operáción átesett emberek a születési nemüknek megfelelő börtönbe kerüljenek, ha elkövetnek valamit. (Ne kövessenek el semmit, de ha mégis megteszik?) Akkor egy transznemű nőt, aki 20 éve nőként él, betesznek a 100 kilós férfiak közé. Ez mennyire emberséges? Novák Katalin kegyelmet ad majd annak, aki halálra erőszakolja a cellában a fegyencet, aki csak azért nem mehetett másik börtönbe, mert a személyi igazolványában nem változtathatja meg a nemét?
  • Nem oldja meg azt, hogy nem szeretjük egymást. Az FTC ultrái nem fognak együtt festeni az Amnesty aktivistáival, cserébe majd jól felírják a neveiket, ahogy annak idején a lila tenyér lázadáskor megtámadott napilap tette. Nincs nemzeti minimum. Nincs párbeszéd. Ezen kellene dolgozni.
  • Nem oldja meg azt, hogy az iskolában kirekesszék a meleg diákokat, amiért nem volt alkalma civil szervezeteknek felvilágosítást tartani a homoszexualitásról. (Szimpozion, Melegség és megismerés érzékenyítő órái kiválóak voltak erre.) Ha nem találkoznak a jelenséggel, félni fognak tőle. Épp ezért van az, hogy a nagyvárosokban jobban érzik magukat a melegek. El tudnak vegyülni a színes többségben.

A pad semmit nem old meg. A Mi Hazánknak van igaza, legyen magyar trikolor! A pad kapcsán feljött érdemleges témák annál inkább megoldanának valós problémákat. Sajnos ezekről senki nem beszél.

További cikkeinkért kattints ide! Ha főznél velünk egy jót, ide kattints!

loading...