Szigorítanának a jogosítvány megszerzésének feltételein

Szigorítanának a jogosítvány megszerzésének feltételein

Szigorítanának a jogosítvány megszerzésének feltételein.

A KRESZ újragondolását és a B kategóriás jogosítvány megszerzése feltételrendszerének átgondolását tartja szükségesnek Lázár János építési és közlekedési miniszter. A minisztert az Árpád hídi halálos közlekedési baleset apropóján kérdezett a Világgazdaság. Ez utóbbit a miniszter „gyilkosságnak tartja”.

Lázár János nyilatkozatában a fővárosi önkormányzat feladataként nevezte meg a főváros közlekedési rendjének kialakítását. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a KRESZ jelen állapotában nem alkalmas arra, hogy mindenkinek helyet csináljon az utcán. „A KRESZ nem követte le a változásokat. Modern, innovatív KRESZ-re van szükség, nem pedig olyan megközelítésre, hogy a közlekedés melyik szereplőjét támogatjuk, és melyiket nem” – mondta.

Azt mondta, nem zárná ki az átlagsebesség mérésének lehetőségét, de alapvetően nincs meggyőződve arról, hogy a sebességkorlátozás az egyetlen lehetséges megoldás. Már csak azért sem, mert a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet statisztikái szerint a hazai közúti balesetek csupán harminc százalékban vezethetők vissza a sebességtúllépésre, kétharmadukban a járművezetők rossz döntéseinek következményei – ismertette az adatokat a miniszter.

Lázár szerint ezért „érdemben át kell gondolni” a B kategóriás – személygépkocsi-vezetői – jogosítvány megszerzésének feltételrendszerét. Szerinte „a jogosítványhoz kötött elméleti, gyakorlati tudás, valamint pszichológia alkalmasság is felülvizsgálatot érdemel”, mert nem elég, ha jobbak a jogszabályok, „jobban is kellene vezetni”.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...