Pokoli hőség van, de nem csak ez a baj: idősek, figyelem

Pokoli hőség van, vigyázniuk kell az időseknek. A képen egy mentőautó és egy idős nő, aki épp vizet iszik.

Pokoli hőség van a napokban. Nyilván még annak is melege van ebben az időben, aki általában jobban bírja ezt az átlagnál. Arról azonban kevesebbet beszélünk, hogy milyen problémákat okozhat ez az idős, beteg vagy akár a teljesen egészséges embernek.

Fontos: cikkünk olyan, főleg új problémákkal foglalkozik, amelyek korábban nem voltak jelen, mivel a klímaváltozás előtt a napsütés egészen más hatással bírt. Épp ezért érdemes végigolvasni.

Ahogy beköszönt a nyár és a hőmérséklet emelkedik, a hőségriadó nem csak egy egyszerű figyelmeztetés, hanem az idős emberek számára komoly veszélyt jelenthet. A klímaváltozás hatására az extrém meleg napok száma és intenzitása növekszik, ami komoly egészségügyi problémákat okozhat, különösen az idősebb korosztályban.

Pokoli hőség: ha nem vigyázunk, komoly bajunk eshet, hosszú távon is

Az egyik legnagyobb aggodalomra okot adó következmény a bőrrák kialakulása. A növekvő UV-sugárzás és a hosszabb, intenzívebb napsütés lehetőséget teremt a káros napfénynek való tartósabb kitettségre. Ez az idősebbeknél magasabb kockázatot jelent, mivel a bőrük már nem olyan ellenálló, mint fiatalabb korban. A klímaváltozás következtében tapasztalható hőmérsékletnövekedés és a hosszan tartó napsugárzás fokozza a bőrrák kialakulásának veszélyét az idősebb generációban.

A hőség nemcsak a bőrrákkal járó veszélyeket rejt magában, hanem számos más egészségügyi problémát is okozhat az idős emberek számára.

A hőguta és a hőkimerülés az elsődleges problémák, amelyek akut formában jelentkezhetnek. Az idősek szervezete nem képes ugyanolyan hatékonyan szabályozni a testhőmérsékletet, mint a fiatalabb, így nagyobb a kockázat.

Mi a különbség? Ábrán szemléltetjük:

Pokoli hőség van, de nem ez az egyetlen probléma. Íme, egy ábra, amely bemutatja, mi a különbség a hőguta és a hőkimerülés között.
forrás: omsz

A hőségriadó idején az idős embereknek gondoskodniuk kell a megfelelő hidratáltságról, de nem csak a vízbevitelről van szó. Fontos, hogy kerüljék a hosszantartó napozást, és védekezzenek a napsugárzás ellen széles karimájú kalappal, UV-szűrős napszemüveggel és fényvédő krémmel. Ajánlott az otthonok megfelelő szellőztetése és a hűvös helyiségekben tartózkodás.

Az időseknek és az őket gondozó családtagoknak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az egészségükre a hőségriadó idején. Rendszeres ellenőrzésekkel és konzultációval a helyi egészségügyi szakemberekkel elkerülhetik az egészségügyi problémák súlyosbodását vagy kialakulását.

Ezért nagyon fontos, hogy az idős emberek ne vegyék félvállról a hőségriadókat, és szükség esetén megfelelő óvintézkedéseket tegyenek az egészségük védelme érdekében.

További cikkeinkért kattints ide! Ha érdekel, hogy mit érdemes főzni ezeken a meleg napokon, látogass el ide!

 

loading...