Jön a legnagyobb csapás: korlátozhatják a betegek laborvizsgálatait

Fordulat előtt állunk: jönnie kell a magyar eurónak
Fotó: Ellenszel.hu

Jön a legnagyobb csapás. Országos szinten korlátozhatják a betegek laborvizsgálatait. Ez derül ki abból a levélből, amelyet egyes Pest megyei háziorvosok részére küldtek meg a napokban.

Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint a levél lényege, hogy az egy labor-kéréssel kérhető laborparaméterek számát 15 darabban korlátozzák, azaz tizenötféle elemet lehet egyszerre kérni. Ugyanígy korlátozzák a háziorvosok által kérhető sürgős laborkéréseket is. Ezek okát a jövőben indokolni kell, és a sürgősség tényét a laborszolgáltató orvosigazgatója fogja eldönteni a rendelkezésére álló adatok alapján.

Jön a legnagyobb csapás, ez országos problémát jelent

A probléma országos jellegű, és nyilván azokat a magánszolgáltatókat érinti leginkább, akiket a nagy államosítás kapcsán még nem tudtak bedarálni, holott ennek éppen március elsejével kellett volna indulnia, vagy mégsem, az azonban bizonyosnak látszik, hogy ebben az esetben is a sokat akar a szarka, de nem bírja a farka alapesete áll fent.

Kunetz szerint a betegeket érintő súlyos korlátozás az egész egészségügyi ellátóhálózatra komoly nyomást helyez. Ugyanis, amit eddig a háziorvosok meg tudtak oldani saját kompetenciájukkal, azt most jelentősen csökkenti ez a szabályozás. Ami mind-mind az akut ellátásra, azon belül is leginkább az amúgy is rendkívül leterhelt, feladatát már ellátni nem tudó sürgősségi ellátásra borul.

Ezt meglehetősen pontosan fogalmazta meg az egyik érintett orvos:

“A mi olvasatunkban az a rész, hogy »indokolni kell a kérőlapon« azt jelenti, hogy a beteg anamnesiséről, jelen panaszairól, fizikális vizsgálatáról, gyógyszereléséről egy korrekt leírást kell mellékelnünk a beutalón. Amely alapján a labor illetékese el tudja dönteni, hogy valóban sürgős volt a beutalás. Természetesen más szakrendelések esetén ezt egyébként megtesszük. De laborok esetén ez jelentős többletmunkát jelent és jogkör szűkítésnek éljük meg. Elég valószínű, hogy a legtöbb kolléga ezek után inkább SBO-ra küldi majd a betegeket, ezzel további ellátási problémákat generálva. A sürgős laborkérések adminisztratív bonyolítása pedig szinte ellehetetleníti, hogy a területen kezeljük azt az akut beteget, akit egyébként képesek lennénk kórház bevonása nélkül ellátni.”

Az intézkedés azon betegeket is érinti, akiknek valójában eddig a sürgős laborvizsgálat kérést nem az állapotuk, hanem a rendszer eddigi hiányossága indokolta. Ugyanis amikor a beteg hamarabb kap időpontot CT, vagy MR vizsgálatra, ahová vinnie kell a vesefunkciós laboreredményét, mint magára a laborvizsgálatra, akkor csak így sürgős kérésként lehetett a vizsgálatokat időponton teljesíteni.

A szakember szerint ez a következő kérdéseket veti fel:

Ez vajon „jóváhagyható” sürgős eset lesz-e a szolgáltató orvosigazgatója helyett? Hány és hány ilyen kérést kell majd szakmai szemmel végignéznie, és az adott információk alapján egy személyben döntenie?  Arról már nem is beszélve, hogy a korlátozások miatt egyúttal az indikátorokon felüli prevenciós tevékenységet is gátolja ez az intézkedés. 

Maga a levél is elismeri, hogy az így szükségszerűvé vált megszorítás valószínűleg nem választható el az új háziorvosi indikátorrendszerről, amely alapja a szűréseken és a laborvizsgálatokon alapul.

Ennek az indikátorrendszernek az első és legfontosabb pontja pedig éppen az ellátás minőségi színvonalának emelése lenne. Ami, hát így sikerült, ezt dobták ki az Excel táblázatok, hogy most a betegek laborvizsgálatainak megszorítására kényszerülnek a szolgáltatók. Mert nyilvánvalóan ennek az indikátorrendszernek még a rövidtávú következményeit sem látta át az államtitkár, írja Kunetz.

Ha többet rendel valaki valamely szolgáltatásból, akkor elég kevés az esélye annak, hogy az olcsóbb legyen. Sokkal inkább a kereslet-kínálat függvény alapján drágább lesz a túlkereslet miatt. A szakértő szerint,

amíg próba-szerencse alapon próbálja meg az egészségügyi államtitkár az egészségügy átalakítását levezényelni, a betegek hasonló drasztikus megszorításokra számíthatnak. 

Hamarosan felkészülhet a képalkotó diagnosztika (CT, MR) is az államosításra. Ez nemcsak 15-20 milliárdos instant kiadást fog jelenteni a kormánynak, hanem brutális hozzáférés-kiesést is.

Cikkünk forrása a 444.hu-n megjelent blogbejegyzés.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...