Ezekre az árakra készüljön az árstop megszűnésével

árstop megszűnésével
Kép forrása: MTI

Harmadával drágulhat a sertéscomb és csirkemell az árstop megszűnésével, mondta Raskó György agrárközgazdász a Napi.hu-nak. Az étolaj és a cukor ára még ennél is jobban emelkedhet.

Több árstopos élelmiszer akár a harmadával drágulhat, ha a boltok nem árazzák le azokat az ársapkák kivezetése után – mondta Raskó György agrárközgazdász a Napi.hu-nak. A csirkemell és a sertéscomb fogyasztói ára körülbelül kilónként 500-600 forinttal emelkedni fog, az étolaj ára szintén 30-40 százalékkal, a cukor ennél is nagyobb mértékben drágulhat. A szakember szerint a krumpli sem lesz már soha olyan olcsó, mint az árstop előtti időszakban volt.

A tojás viszont valószínűleg kimarad az áremelkedésből, mivel a takarmány feleannyiba kerül, mint tavaly, míg az UHT tej ára várhatóan kicsit lesz magasabb augusztus 1-je után, mint most.

Konkrétan a csirkemell és a sertéscomb fogyasztói ára, mindegyike körülbelül ilyen 5-600 forinttal kilónként átlagban emelkedni fog. Szerintem egy 30-40 százalékos emelkedés biztos, hogy az étolajban benne van. A cukornál ennél jóval magasabb. A burgonya már soha nem lesz olyan olcsó, mint az árstop előtti időszakban volt

– fogalmazott Raskó György.

A kormány új árszabályozása a kisboltokra nem vonatkozik, ezért a szegényebb népességű falvakban még nagyobb áremelkedést okozhat az árstop kivezetése. A magyar tulajdonú vegyesboltok, falusi kisboltok árszintje az adott termékek esetében akár 15-20 százalékkal is magasabb lehet – ismertette a közgazdász.

Az élelmiszerek hónapok óta Magyarországon drágulnak a legjobban az Európai Unióban. Az Eurostat legutolsó adatai szerint tavalyhoz képest 34,1 százalékkal emelkedtek az árak májusra. Ez azt jelenti, hogy több mint kétszeresével, mint a többi tagállamban átlagosan.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...