Szégyenteljes a júniusi inflációs adat

Lehullott a lepel a magyar inflációról
Kép forrása: MTI

Szégyenteljes a júniusi inflációs adat.

A tájékoztató szerint az élelmiszerek drágultak a legjobban tavaly júniushoz képest, 29,3 százalékos volt az áremelkedés. Ezek közül

  • az édes lisztesáru 53 százalékkal,
  • a kenyér 48,8 százalékkal,
  • a tejtermékek 41,4 százalékkal,
  • a tojás 40,1 százalékkal,
  • a vaj és vajkrém 35,6 százalékkal,
  • a péksütemények 33,3 százalékkal, a száraztészta 30,4 százalékkal,
  • a tej 26,7 százalékkal,
  • a sajt 23,3 százalékkal

drágult.

A háztartási energia 34,3 százalékkal került többe, ezen belül a vezetékes gáz 43,0, a palackos gáz 44,6, az elektromos energia 26,6 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 18,7, ezen belül a szeszes italoké 24,4 százalékkal nőtt.

A tartós fogyasztási cikkekért 6,1, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 14,6, az új autókért 14,5, a fűtő- és főzőberendezésekért 13,9, a szobabútorokért 9,5 százalékkal kellett többet fizetni. Az állateledelek 47,6 százalékkal kerültek többe, a mosó- és tisztítószerek 36,9, a testápolási cikkek 24,1, a lakásjavító és -karbantartó cikkek 11,5 százalékkal drágultak. Az üzemanyagok ára pedig 20,2 százalékkal emelkedett.

Az infláció 2021-ben, a koronavírus-járvány utáni gyors gazdasági újraindulás idején pörgött fel. A világ legtöbb országában tavaly nyáron vagy ősszel tetőzött, Magyarországon viszont még mindig tombol.

Az éves alapon számolt infláció részben egy megtévesztő dolog, hiszen az árak különbségét egy 12 hónapos időszakra mutatja, az viszont nem derül ki, azon belül pontosan mikor történt meg a drágulás. Ezt jobban mutatja a havi alapon számolt infláció, ami adott hónap árait az előző hónapéval hasonlítja össze.

Az infláció mértéke a legtöbbeknek az élelmiszerek és a rezsi/üzemanyag árainak emelkedése miatt fájt a legjobban. A bevásárlások drágulását a kormány az árstopok bevezetésével igyekezett enyhíteni, ami miatt néhány kiválasztott élelmiszer egy ideig olcsó tudott maradni. Ez persze szinte teljes kudarc volt:

A boltok az ezen elszenvedett veszteséget persze a többi terméken próbálták meg visszahozni, ami miatt minden más lett drágább.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...