Megdőlt a Fidesz legnagyobb migránshazugsága

Árnyékkormány: Diákok tömegeinek jövőjét tette tönkre az Orbán-kormány

Megdőlt a Fidesz legnagyobb migránshazugsága.

A befogadott ukrán menekültek miatt Lengyelország kimaradhat abból, hogy menekültügyi segítséget nyújtson más EU-tagoknak, hívta fel rá a figyelmet az Európai Bizottság belügyi biztosa. Ylva Johansson arra is rámutatott, hogy

nem a menedékkérők áthelyezése, hanem a tagállamok közötti szolidaritás lenne kötelező.

Tehát: egy szó sem igaz abból, amivel a Fidesz telehazudja az országot, nincs betelepítés, nem kell menedékkérőket befogadnia Magyarországnak.

Az Európai Unió Tanácsában ülő miniszterek júniusban egyeztek meg, hogy a tagállamoknak támogatniuk kellene a menekültügyi nyomás alá kerülő társaikat. Ez a menedékkérők egy részének befogadását, pénzt vagy egyéb segítséget, például személyzet küldését jelenti. A javaslatot ellenző lengyel és magyar kormány szerint ez „migránskvóta” vagy büntetés. Gulyás Gergely a kormányinfón is kötelező kvótáról, áttelepítésről beszélt. A tagállamokat képviselő Tanácsnak most az Európai Parlamenttel kell megegyeznie a jogszabály végső formájáról.

Ylva Johansson szerint a tanácsi alku alapján a nyomás alatt álló országoknak nem kell részt venniük a szolidaritásban egy másik tagállam felé, és ilyen lehet Lengyelország is az egymillió befogadott ukrán menekült miatt.

A magyar kormány rendszeresen hangoztatja, hogy az ország legnagyobb humanitárius akciójaként segíti az Ukrajnából érkezőket, de civil szervezetek szerint vannak gondok a hatóságokkal. Az EU alapjogi ügynöksége júniusban hasonlóan látta, például nem tájékoztatják az Ukrajnából jövőket az ideiglenes védelem lehetőségéről, így sokan nem is kérik ezt. Az ENSZ június végi adatai nagyjából 36 ezerre teszik az ukránok számát, akik valamilyen menekültstátuszt igényeltek Magyarországon. Ugyanez a szám Lengyelországban 1,6 millió.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...