Rossz híreket kapott a Fidesz az EU-tól

Orbán beszéde: nagyon rossz előjeleket olvasott ki az EP-képviselő.

Rossz híreket kapott a Fidesz az EU-tól.

Összhangban van az EP költségvetési ellenőrző bizottságának megállapításaival az a jogállamisági jelentés, amelynek szövegét várhatóan szerdán, előreláthatólag változtatások nélkül fogadja majd el az Európai Bizottság. A Politico által megszerzett jogállamisági helyzetről szóló éves értékelésben minden tagállamban minősítik az igazságszolgáltatás függetlenségét, a korrupció ellen tett intézkedések hatékonyságát, a médiapluralizmust és a médiaszabadságot, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerét biztosítani hivatott független intézményeket.

A Magyarországról szóló összefoglalóba azt írják, hogy az EB elismeri azokat a végrehajtott – egyébként a felfüggesztett pénzek felszabadításához is szükséges – reformokat, amikre 2022-ben tett javaslatokat a testület, de kifogásokat és azokkal összefüggésben újabb ajánlásokat is megfogalmaztak.

Az Európai Bizottság megállapítása szerint ugyanis a magas szintű korrupciós ügyekben folytatott nyomozások, büntetőeljárások nem elég eredményesek. Még fel kell mérni szerintük a nyilvános konzultációkra vonatkozó és szintén az EU nyomására elfogadott új szabályok gyakorlati hatását. Aggályokat fogalmaztak meg a sajtószabadsággal kapcsolatban is. Nehezményezik, hogy még nem teremtették meg a médiaszabályozási hatóság és a közszolgálati média függetlenségét. Az is probléma, hogy nem biztosítanak átlátható elosztást az állami hirdetésekből a média számára.

Szükséges lenne az EB szerint hatékoyn ellenőrzési rendszert létrehozni a vagyonnyilatkozatokra és meg kellene reformálni a forgóajtókra vonatkozó szabályokat. Forgóajtó-jelenségnek azt nevezik, amikor adott ágazaton belül magas beosztású személyek állami, és ahhoz kapcsolódó magánszektor között forognak, váltanak munkahelyet. Úgy látják, hogy a kiszámíthatatlan szabályozási környezet és az elhúzódó rendeleti kormányzás aláássa a jogbiztonságot. Problémaként jelezték, hogy hiába vannak európai bírósági ítéletek, az állami hatóságok nem hajtják végre azokat.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...