Csökkenhet a családi pótlék, a gyógyszertámogatások

Fordulat előtt állunk: jönnie kell a magyar eurónak
Fotó: Ellenszel.hu

Kedd este olyan határozat jelent meg a Magyar Közlönyben, ami arra utal, hogy a kormány nagyszabású megtakarítási programot készít elő. Elképesztő méretű megszorítás jöhet: csökkenhet a családi pótlék, a gyógyszertámogatások.

A tervezet a közkiadások felülvizsgálatára készül, méghozzá egy új, a Pénzügyminisztériumból koordinált munkacsoport, a Közkiadások Felülvizsgálata Munkacsoport vezetésével. A feladat a költségvetés legfontosabb kiadási területeinek áttekintése, különös tekintettel az egészségügy, a családtámogatás, a lakhatás, az oktatás és a nagy beruházások mentén felmerülő kiadásokra.

A Portfolio is kiemeli, hogy családbarát kormány ide vagy oda, nincs tabutéma:

az anyasági támogatás, a családi pótlék, a nagycsaládosok kedvezményei, a babaváró- és lakásprogramok és az szja-ckedvemények is terítékre kerülnek

A határozat 15 pontban határozza meg a feladatokat, amiket Varga Mihály pénzügyminiszternek kell majd felügyelnie.

Vargának és csapatának idén év végéig felül kell vizsgálni az egészségügyre, a családtámogatásra és lakhatásra fordított kiadásokat és kapcsolódó adókedvezményeket. A munkacsoportnak ezt az „adott év kormányzati kiadásainak legalább 10 százalékára kiterjedő mértékéig kell megtennie”.

Jövő év végéig felül kell vizsgálniuk az oktatásra és az állami beruházásra fordított kiadásokat is

„az adott év kormányzati kiadásainak legalább 10 százalékára kiterjedő mértékig”.

A Portfolio szerint a tervezet azt sugallja, hogy hosszútávú projektre készül a kormány. Mostantól minden évben felülvizsgálja ezeket a kiadási tételeket az egyes területeken illetékes miniszterek bevonásával.

A tervezet a konkrét kiadási területeket is felsorolja, amikhez hozzányúlhatnak. Az egészségügy területén ilyenek a különböző gyógyszertámogatások, gyógyászati segédeszköz támogatások, családtámogatás területén pedig szinte minden, anyasági támogatástól lakhatási támogatáson át a családi pótlékig, gyermeknevelési támogatásig, babaváró- és lakástámogatásig. Felülvizsgálhatják a személyi jövedelemadó, a családi adóalap-kedvezmény, és első házasok kedvezményeit, a négygyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentességét; valamint a 30 év alatti édesanyák szja-mentességét is.

Varju László: Magyar családok százezreit sodorhatják a tönk szélére a jövő évi orbáni megszorítások – mondta el Varju László sajtótájékoztatóján.

Varju László újabb orbáni megszorításokra hívta fel a figyelmet. A DK országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az Orbán-kormány keddi határozatában 2024-es megszorításokat lengetett be. A teljesség igénye nélkül az Árnyékkormány minisztere néhány tételt említett a határozatból:

például csökkenhetnek a családi adókedvezmények, a családi pótlék, a gyógyszertámogatások, a lakhatási támogatások, megszűnhet az SZJA-mentesség a 25 év alattiaknál.

Varju László szerint Orbán Viktor kormányhatározatban ismerte be, hogy az orbáni infláció áremelései után jövőre minden eddiginél keményebb megszorításokkal fog lesújtani a magyar családokra. A DK politikusa emlékeztetett, hogy az élelmiszerár-emelések és a rezsiemelés miatt már így is egyre nehezebb kijönni a fizetésekből.

Így az újabb orbáni megszorítások, mint a családi adókedvezmények elvétele vagy a családi pótlék csökkentése magyar családok százezreit sodorhatja a tönk szélére. Varju László szerint ennek nem kellene így lenni. Arról beszélt, hogy az Árnyékkormány készített egy alternatív költségvetését, amelyben megszorítások helyett inkább a béreket és a nyugdíjakat emelné a Dobrev Klára vezette szociáldemokrata kormány.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...